Rusland invaderer Ukraine

Europas største atomkraftværk er indtaget af russiske tropper

Et russisk angreb på et ukrainsk atomkraftværk fik natten til fredag en tilstødende bygning til at bryde i brand.

Atomkraftværket Zaporizjzja i den ukrainske by Enerhodar er blevet indtaget af russiske militære styrker. Det skriver det ukrainske statslige agentur for atomregulering på Facebook.

En øvelsesbygning ved atomkraftværket brød natten til fredag i brand, efter at russiske styrker ifølge Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, skød mod atomkraftværket fra flere sider.

Meldingen om russisk kontrol kommer blot cirka tre timer efter, at det lykkedes det ukrainske brandvæsen at slukke branden.

Ifølge atomagenturen "overvåger operationspersonale stadig tilstanden af atomkraftværket og sikrer driften i overensstemmelse med sikkerhedskravene".

International fordømmelse

Zaporizjzja-atomkraftværket er det største i Europa og leverer 25 procent af Ukraines strøm.

Det Internationale Atomenergiagentur IAEA har været i kontakt med Ukraine, og de meddeler, at intet essentielt udstyr er blevet beskadiget under nattens brand. De meddeler samtidig, at der ikke er registreret ændringer i den radioaktive stråling i området.

Senere på fredagen har det russiske forsvarsministerium ifølge Reuters meldt ud, at de kontrollerer atomkraftværket, og at det fungerer normalt.

Angrebet har fået den britiske premierminister, Boris Johnson, til at anmode om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd. Desuden har flere andre politiske ledere været ude og fordømme de russiske militære aktiviteter ved atomkraftværket.

- Jeg har netop talt med præsident Volodimir Zelenskij om det frygtelige angreb på Zaporizjzja–atomkraftværket. Disse uacceptable angreb fra Rusland må stoppe øjeblikkeligt, skriver den canadiske premierminister, Justin Trudeau, for eksempel på Twitter.

Rusland har allerede indtaget området omkring det ødelagte atomkraftværk i Tjernobyl. Det ligger cirka 100 kilometer nord for Ukraines hovedstad, Kyiv.