Ukraine gør alt for at udstille lav moral hos russiske soldater - sætter sønderknuste fanger til at ringe hjem

Moralen hos de russiske soldater kunne godt se ud til at være lav. Myndighederne i Ukraine forsøger at få den endnu længere ned, koste hvad det vil.

Ukraines sikkerhedstjeneste er begyndt at offentliggøre beskeder, som ifølge ukrainerne stammer fra afdøde russiske soldaters telefoner.

Og noget tyder på, at sikkerhedstjenesten regner med, at den nye strategi gør ondt på de døde soldaters pårørende og på en stor del af Ruslands befolkning – men ikke mindst på de soldater, som lige nu er i færd med at gennemføre den invasion, som landets præsident Vladimir Putin har beordret.

Vi fik at vide, at Zelenskij allerede havde underskrevet kapitulationen

Tekstbesked på russisk

Selvom ukrainernes oplysninger sjældent kan verificeres, fortæller de alligevel noget om, at Ukraine har åbnet en ny front i informationskrigen mod Rusland.

Det er en front, hvor moralen i den russiske hær udstilles som meget lav og soldaterne som en slags marionetter i Vladimir Putins spil.

Det ses for eksempel på en række sms'er, som en russisk soldat med kælenavnet Lesj ifølge ukrainerne har udvekslet med sin mor.

Beskederne findes på en smartphone med knust glas, som Ukraines sikkerhedstjeneste hævder blev fundet i lommen på en død russisk soldat.

De er oversat til dansk herunder:

  1. Lesj, du har af én eller anden grund ikke skrevet længe. Er I helt sikkert på øvelse?

  2. Mor, jeg er ikke på Krim længere og ikke på øvelse.

  3. Men hvor??? Far spørger, om vi kan sende en pakke til dig.

  4. Hvad skal en pakke nytte? Lige nu har jeg bare lyst til at klynge mig selv op.

  5. Hvorfor siger du sådan noget? Hvad er der sket?

  6. Mor, jeg er i Ukraine. Der foregår en reel krig her. Jeg er bange. Vi moser frem mod alle på række, selv mod fredelige mennesker. Alle på række. De sagde til os, at de vil hilse os velkommen, men de kaster sig under vores køretøjer og lader os ikke køre videre. De kalder os fascister. Mor, jeg har det meget hårdt.

Ukraines sikkerhedstjeneste har offentliggjort et billede af telefonen på tjenestens kanal på det sociale medie Telegram.

- Et ægte foto fra telefonen tilhørende et dræbt medlem af invasionsstyrken. Han havde ikke tid til at overgive sig. Men andre har stadig chancen for at redde deres liv, skriver sikkerhedstjenesten under fotoet af den knuste telefon.

Vi har kun sikkerhedstjenestens ord for, at de sidste ord, familien nogensinde hørte fra Lesj, er ægte, men billedet af telefonen står ikke alene.

Slet ikke.

Moralen under angreb

I løbet af de seneste dage har ukrainerne offentliggjort en lang række videoer og fotos, der alle skal udstille, at moralen hos russerne er lav, og at de er ved at tabe krigen.

Blandt andet har ukrainerne sat flere krigsfanger foran et kamera og fået dem til at fortælle, hvordan de er havnet i Ukraine.

Dernæst er billederne blevet lagt på nettet, hvor de kan nå et publikum i Rusland.

Det er os, der har angrebet børnehaver og hospitaler

Mand, der ifølge ukrainerne er russisk krigsfange

Det er både i strid med krigens love i Genevekonventionen og med paragraf 264d i den danske straffelov at udstille krigsfanger, så derfor bringer TV 2 ikke billederne. Men vi har set en lang række af de optagelser med russiske krigsfanger, som sikkerhedstjenesten har offentliggjort.

De fleste soldater på videoerne bliver bedt om at sige deres navn og fødselsdato, så det er muligt at identificere dem, hvis man har adgang til russiske persondata.

Flere af mændene på videoerne ser ud til at have fået en hård medfart.

En har blodige bandager om hovedet, en anden bærer et stort sår på den ene kind, og en tredje har lilla pletter i ansigtet, blodige ben og sidder uden bukser på.

Kom ikke herover

Mand, der ifølge ukrainerne er russisk krigsfange

På videoerne bliver flere af de mænd, som ifølge ukrainerne er krigsfanger, bedt om at foretage videoopkald til deres mødre og hustruer hjemme i Rusland.

- Det er os, som har invaderet. Det er vores skyld. Det er os, der har angrebet børnehaver og hospitaler, fortæller en grådkvalt soldat til en af sine pårørende, mens ukrainerne optager samtalen på video.

En anden bliver fotograferet, mens han skriver et brev hjem til sin mor - det er hans hånd, du kan se i toppen af denne artikel.

Der står følgende i brevet:

- Brev. Jeg hilser jer, mine kære. Jeg er nu taget til fange i Ukraine. Hvad der venter mig fremover, ved jeg ikke, men jeg elsker jer højt. Jeg håber, vi ses i den nærmeste fremtid. Giv min datter et kys fra mig.

Fortællinger om tab

Andre mænd, der ifølge ukrainerne er krigsfanger, fortæller på videoerne, at de troede, hele militæraktionen var en øvelse, indtil de pludselig fik udleveret mad og vand til tre dage og blev sendt over grænsen til Ukraine.

- Den russiske overkommando har ingen taktik. Vi overlever bare. Folk i Rusland: Skriv om det, kom ikke herover, det er bedre at være sammen med jeres familier. De lyver alle sammen, siger en af mændene på sikkerhedstjenestens video.

Ifølge en talsmand for USA's forsvarsministerie, Pentagon, har de "indikationer" på, at der er problemer med moralen hos russiske soldater.

Talsmanden fremhæver, at en stor del af de russiske soldater er værnepligtige og tilføjede, at problemerne med moralen godt kan se ud til at have overrasket den russiske militærledelse.

Hej piger. Det er virkelig slemt her i Alejsk

Besked i russisk gruppe på WhatsApp

De mænd, som Ukraines sikkerhedstjeneste viser frem på sociale medier, fortæller også om store russiske tab.

En af mændene, der ifølge Ukraines sikkerhedstjeneste var chauffør og mekaniker på en kampvogn, fortæller, at hans enhed blev overfaldet på vej mod Kyiv, hvor de troede, at Ukraines præsident, Volodymir Zelenskyj, ville overgive sig uden kamp.

- Vi fik at vide, at Zelenskij allerede havde underskrevet kapitulationen. Vi skulle bare til Kyiv, overtage forsvaret og vende tilbage, siger soldaten, der også fortæller til sine fangevogtere, at hans enhed på 100 køretøjer led frygtelige tab.

Efterretningerne om russiske nederlag spredes ikke kun af de ukrainske myndigheder.

Avisen Kyiv Independent bringer for eksempel en lydoptagelse, som ifølge avisen er af en kvinde i den russiske by Alejsk cirka 3.500 kilometer øst for Kyiv, hvor den 35 motoriserede brigade fra Ruslands hær har base.

Hvor blev 35. brugade af?

Lydoptagelsen er fra en gruppe på beskedtjenesten WhatsApp, og avisen skriver, at den stammer fra en anden kvinde i Alejsk, som har sendt den til redaktionen.

- Hej piger. Det er virkelig slemt her i Alejsk. Vores brigade af kampvogne er blevet ødelagt i Ukraine. Ud af 150 fyre er der kun 18 tilbage. De første kister kom i dag. 45 døde ankom til Alejsk. Forældrene venter. Vores overbo blev dræbt. Han var kun en dreng, og har et barn på ét år, siger kvinden.

Myndighederne i Ukraine gør, hvad de kan for at underbygge historierne om store russiske tab, og hvordan soldaternes ofte lider en voldsom og pinefuld død.

Det gør de ved at offentliggøre billeder af de døde. I hundredevis.

Det sker på en Telegram-kanal, der hedder "Hold udkig efter dine", hvor pårørende i Rusland kan scrolle sig igennem en hel stribe fotos af blodige soldaterlig, hvis de ikke har hørt fra deres familiemedlemmer ved fronten.

På et af billederne ligger en mand på en sneklædt mark med et blodigt hul, hvor ansigtet plejede at være.

- Uidentificeret, står der i ledsageteksten.

Der er mange andre fotos af lig, som er uigenkendelige, fordi de har lidt en ekstremt voldsom død.

- Desværre er det ikke muligt at genkende personerne på hvert eneste billede, siger Viktor Andrusiv, der er embedsmand hos Ukraines indenrigsministerie, på en af de videoer, der optræder på siden.

Mødrene lider

Mens ukrainerne spreder det ene billede efter det andet af døde eller tilfangetagne russiske soldater, er den historie, russerne får fortalt om krigen gennem de statskontrollerede medier, noget anderledes - som TV 2 netop har fortalt.

Ifølge NGO'en Russiske Soldatermødres Komité, der kæmper for flere rettigheder til Ruslands soldater, har de pårørende ikke modtaget ret mange informationer om, hvad Vladimir Putin har givet deres sønner, brødre og fædre til at foretage sig i Ukraine.

- Familierne bliver holdt fuldstændig i mørke. De havde ingen idé om, at en militæroperation var nært forestående, siger Svetlana Golub, der er leder af Russiske Soldatermødres Kommité, til avisen The Guardian.

Hun kan godt genkende de ukrainske fortællinger om svigtende moral og om soldater, der er blevet tvunget til at gå i krig.

Selvom Ruslands hær stadig er i offensiven, og i løbet af den seneste uge har erobret en stor del af Ukraine, gør beskederne og videoerne fra Ukraines sikkerhedstjeneste næppe mødrenes frygt mindre.

Især ikke, hvis sønnerne ikke længere svarer på sms'erne hjemmefra.

Svetlana Golub fra Russiske Soldatermødres Komité fortæller til avisen Wall Street Journal, at hendes organisation modtager mange opkald fra bekymrede pårørende.

- Jeg kan ikke længere tælle, hvor mange der har ringet. En mor ringer, så en bedstemor, så en far, så en nevø, så venner og alle mulige andre. Vores hotline er overbebyrdet, siger hun.