Rusland invaderer Ukraine

Russiske borgere trodser frygten og går på gaden

Mere end 7600 russiske demonstranter er siden 24. februar blevet anholdt.

Det er ikke kun i Europa, at man demonstrerer mod Ruslands krigshandlinger i Ukraine.

Også dele af den russiske befolkning er siden Ruslands invasion af nabolandet 24. februar gået på gaden i mere end 58 russiske byer for at demonstrere mod krigen.

Det gør de, selvom faren for at få tæsk, bøder eller at få en fængselsstraf er overhængende. Mere end 7600 russere er siden invasionen blevet anholdt i forbindelse med såkaldte "antikrigsaktioner" ifølge den uafhængige protestgruppe OVD-Info.

Skrives i den sorte bog

Demonstrationerne foregår blandt andet i Moskva og i Skt. Petersborg, hvor der ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen er demonstrationer stort set hver aften.

Dog har de ikke den samme store tilslutning, som de har i Europa:

- De aftener, vi har været der, er der måske mellem 50 og 100 demonstranter ad gangen, for de bliver straks ført væk af politiet, siger han.

Demonstrationerne bliver ofte afholdt de samme steder som aftenen før, og derfor kan det russiske politi stå klar til at føre demonstranter væk det øjeblik, de begynder at råbe eller trække skilte med antikrigsbudskaber frem.

Og de russiske demonstranter har mere at frygte end truslen om fysisk vold, bøder og fængselsstraf.

Ifølge Uffe Dreesen risikerer man som demonstrant at blive skrevet i den såkaldte "sorte bog", hvilket kan medføre store problemer med de russiske myndigheder.

Det kan skabe benspænd på blandt andet studiet eller arbejdet, hvor forskellige tilladelser kan blive tilbageholdt eller trukket i langdrag.

Han fortæller, at flere russere, der for snart et år siden demonstrerede mod fængslingen af Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, stadig har problemer med myndighederne og med at indhente diverse tilladelser.

- Jeg snakkede med en ung virksomhedsejer, der nu overvejer at forlade landet. Han kan ikke få nogle af de tilladelser, som han skal bruge, siger Uffe Dreesen.

Unge demonstranter

Det er netop primært unge mennesker, der demonstrerer på pladser og gader rundt omkring i Rusland i øjeblikket. De har svært ved at acceptere styreformen i det land, de lever i, når Vesten og USA er deres referenceramme.

- De er ramt af en magtesløshed. Demonstrationerne giver dem en følelse af i det mindste at gøre et eller andet. Og de håber, at de kan inspirere andre til at gøre det samme, forklarer Uffe Dreesen.

Og det lader til at virke, for ifølge ham ser det ud til, at flere og flere russere tør udtrykke deres utilfredshed hver dag.

- Man skal passe på med at overdrive antallet og omfanget, men det breder sig. Det er der ingen tvivl om, siger han.