Rusland har åbnet for deres "foretrukne våben”

Kherson ser ud til at være faldet, mens Rusland omringer flere andre store byer.

- Fra nu af bliver der ikke taget flere russiske artillerister til fange. Ingen nåde.

Så direkte er beskeden fra de ukrainske specialstyrker til de russiske soldater, der det sidste døgn har bombarderet ukrainske byer med flere civile ofre til følge.

På Facebook skriver Ukraines specialoperationskommando, at alle, der bidrager til bombardementerne af civile - fra kommandører til chauffører - vil blive “slagtet som svin”.

Truslen der - hvis man skal tage den for pålydende - vil være et klart brud på krigens regler. Den kommer som et direkte svar på Ruslands voldsomme artilleriangreb på flere byer.

Krydsermissiler i hospital

Maryna Fenina, der var FN-observatør i Ukraine for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), blev tirsdag dræbt under et artilleriangreb i Kharkiv, Ukraines næststørste by. Ifølge BBC er dusinvis af civile blevet dræbt her det seneste døgn.

I Chernihiv fortæller lokale embedsmænd ifølge BBC, at et hospital er blevet ramt af to krydsermissiler.

Og heller ikke hovedstaden, Kyiv, ser ifølge CBS NEWS ud til at være gået fri.

- Hvad i helvede var det?

CBS News’ Charlie D'Agata havde lige rundet en udsendelse af, da et lysglimt i baggrunden tog hans opmærksomhed. Han havde rapporteret fra hovedstaden, Kyiv, der natten til torsdag er blevet ramt af en række eksplosioner.

- Hvad i helvede var det? Det var næsten som lyn. Det var et stort glimt, når han lige at sige i en video offentliggjort på Twitter af hans producer Justine Redman, inden en ny og markant kraftigere eksplosion får ham til at smide sig i dækning.

- Det var tæt på. Tæt nok på til at se glimtet, kan man høre ham sige uden for kameraet, efter at braget har lagt sig.

Mens bombardementerne er taget til, er de russiske styrker rykket frem flere steder i landet, men kun ind i én større by.

Kherson indtaget

- Vi havde bevæbnede gæster i dag, skrev Igor Kolykhayev, der er borgmester i den sydukrainske by Kherson onsdag ifølge Reuters. Dagen igennem havde havde der været gadekampe med russiske styrker i byen.

Op mod 300 ukrainske soldater og civile blev ifølge borgmesteren dræbt under kampene, inden de russiske soldater indtog byen og erklærede, at de ville indsætte en ny administration lig dem, der er indsat i Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine.

- Mit hold og jeg er fredelige folk, vi havde ingen våben, og der var ikke nogen aggression fra vores side, sagde han ifølge Reuters.

- Jeg bad dem bare om ikke at skyde folk.

De andre steder har russerne dog fulgt en anden strategi.

Rusland omringer og lukker op for deres foretrukne våben

Ifølge den amerikanske tænketank The Institute for the Study of Way er de russiske soldater ikke for alvor blevet sendt ind i andre større byer det seneste døgn

I stedet ser strategien ud til at forsøge at omringe dem og så bombardere dem fra afstand.

- De vil have styrker på jorden, men de styrker har fejlet, så russerne er vendt tilbage til, hvad de har gjort tidligere: Massive bombardementer. Artilleri, raketter og - hvis de kan - fly.

Sådan siger den pensionerede general Mark Hertling til CNN.

Målet er at skræmme befolkningen, siger han og tilføjer:

- Det er deres foretrukne våben, og det er forfærdeligt.

Vil skabe humanitær katastrofe

Han bliver bakket op af endnu en pensioneret, amerikansk general:

- Der vil være masser af artilleri. Stormen vil blive et blodbad, og for at være ærlig er jeg ikke sikker på, at de russiske soldater har, hvad der skal til, siger Peter B. Zwack til CNN.

Mariupol og de omkring 400.000 indbyggere er nu helt omringet. Ifølge den amerikanske tænketank Institute for the Study of War går de russiske styrker bevidst efter at ramme civile mål. Borgmester Vadym Boichenko siger ifølge Kyiv Independent, at både en fødeafdeling og en skole er blevet ramt med 42 sårede som følge.

- Russiske styrker forsøger sandsynligvis at tvinge Mariupol til at kapitulere ved at ødelægge kritisk civil infrastruktur og ved at dræbe civile for at skabe en humanitær katastrofe - en metode, som russiske styrker gentagne gange har benyttet i Syrien, skriver militæranalytikerne.

Kolonnen støtter nu op om angreb ind i byen

Analytikerne tilføjer, at den russiske indsats omkring Kyiv fortsat virker dårligt organiseret. Tilsyneladende bliver styrker fra forskellige enheder samlet i improviserede grupper i stedet for at blive styret sammen som stående enheder.

Kyiv er endnu ikke omringet, men russiske styrker ruller jernringen ud mod vest og nordøst, skriver analyseinstituttet:

- Den lange russiske kolonne af kamp- og logistikkøretøjer, som er blevet set nord for Kyiv de sidste 48 timer, støtter sandsynligvis nu direkte op om angreb ind i byen fra positioner, som de russiske styrker holder i Kyivs nordvestlige udkant, skriver militæranalytikerne.

Inde i byen ramte tre missiler tæt på det jødiske Babyn Yar - mindesmærket for Anden Verdenskrig.