Rusland invaderer Ukraine

FN frygter flygtningekaos i Europa

Fire millioner ukrainere kan inden længe være på flugt, hvis ikke der øjeblikkeligt sker et stop for krigshandlingerne, mener FN.

I Ukraine flygter store dele af befolkningen ud af det krigshærgede land som følge af Ruslands invasion.

FN's flygtningechef, Filippo Grandi, har i løbet af sin lange karriere aldrig oplevet en lignende udvandring målt på omfang og hastighed.

- Jeg har arbejdet med flygtningehjælp i næsten 40 år, og jeg har sjældent set en så hastig flugt som den her, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Flygtningechefen opfordrer på Twitter til øjeblikkelig våbenhvile, så det bliver muligt for hjælpeorganisationer at yde livreddende bistand til befolkningen i Ukraine.

Polen modtager flest flygtninge

På blot en uge er mere end én million mennesker flygtet ud af Ukraine og til dets nabolande. Det viser en FN-opgørelse, som bliver opdateret dagligt.

De ukrainske flygtninge er ifølge FN's opgørelse primært rejst til Polen, som har modtaget cirka halvdelen af personerne på flugt.

Kortet herunder viser, hvordan de mange flygtninge fordeler sig i følge FN's flygtningeorganisation, UNHCR. Lande med de tykkeste pile har indtil videre modtaget flest flygtninge.

Flygtningestrøm med uset hastighed

TV 2 har talt med den danske talsperson for UNHCR om det nuværende flygtningebillede.

Elisabeth Arnsdorf Haslund kalder situationen for både "alvorlig og bekymrende".

- Der er ingen tvivl om, at dette er en af de største flygtningekriser på europæisk jord i lang tid, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund.

Flygtningestrømmen ud af Ukraine er i øjeblikket massiv, og den er sket med en hidtil uset hastighed, forklarer FN's danske talsperson.

Vi risikerer op imod fire millioner flygtninge i de kommende uger og måneder

Elisabeth Arnsdorf Haslund, talsperson for FN's Flygtningeorganisation, UNCHR

Hvis ikke der kommer et øjeblikkeligt stop for konflikten mellem Rusland og Ukraine, frygter Elisabeth Arnsdorf Haslund, at flygtningestrømmen, som primært tæller kvinder, børn og ældre, kan løbe op i flere millioner mennesker.

- Vi risikerer op imod fire millioner flygtninge i de kommende uger og måneder, lyder vurderingen.

- Vi risikerer op imod fire millioner flygtninge i de kommende uger og måneder, lyder vurderingen fra Elisabeth Arnsdorf Haslund, som er dansk talsperson for UNHCR.

Stor velvilje fra nabolande

Den danske FN-talsperson påpeger, at flygtningetallene er svære at estimere, og at situationen i Ukraine udvikler sig time for time.

Ud over at mange ukrainere er flygtet ud af landet, så pointerer Elisabeth Arnsdorf Haslund, at verdenssamfundet ikke må ikke glemme de mennesker, der er på flugt inde i selve Ukraine - de såkaldt internt fordrevne.

De befinder sig primært i den østlige del af Ukraine på grund af langvarige spændinger i de prorussiske regioner Donetsk og Luhansk.

Ifølge Elisabeth Arnsdorf Haslund findes der mindst 800.000 internt fordrevne ukrainere, som er flygtninge i deres eget land, og som har stort behov for humanitær hjælp.

Hun glæder sig over, at Ukraines naboer har valgt at hjælpe og holde deres grænser åbne, så de ukrainske flygtninge kan komme ud af landet og væk fra krigshandlingerne.

- Indtil videre har vi set stor solidaritet og vilje fra nabolandene til at hjælpe. Det, håber vi, fortsætter, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund.

- Det er det rigtige signal at sende til Ukraine og til mange af de mænd, der kæmper i Ukraine for tiden, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Historisk beslutning i EU

Netop hjælpen til det ukrainske folk fra dets nabolande er øverst på dagsordenen i EU torsdag og fredag i Bruxelles.

Her diskuterer de europæiske ministre for flygtninge- og indvandrer-området, hvordan man bedst kan hjælpe de mange fordrevne ukrainere.

EU-Kommissionen har fremlagt et forslag om at give ukrainske flygtninge midlertidigt ophold i EU i op til tre år, uden de behøver at søge om asyl, og bliver det midlertidige beskyttelsesdirektiv vedtaget, vil det være historisk.

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har understreget, at det er europæernes moralske pligt at hjælpe de ukrainske flygtninge.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bakker fra dansk side op om forslaget.

- Vi skal have vedtaget en ukrainer-lov, som kun gælder for ukrainerne, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Ministeren skal fredag diskutere detaljerne med de politiske partier i Folketinget, og på forhånd tegner der sig bred opbakning til forslaget om at give ukrainske flygtninge midlertidigt ophold herhjemme.

Dansk forbehold kræver særlov

På grund af det danske retsforbehold vil det kræve en særlov i Danmark at give de ukrainske flygtninge adgang til arbejde og uddannelse.

Retsforbeholdet betyder, at Danmark som udgangspunkt står uden for EU’s samarbejde om grænsekontrol, udlændingepolitik, civilret, strafferet og politi.

Mattias Tesfaye håber, at den danske særlov via en hastebehandling i Folketinget kan være på plads inden for "et par uger".

- Jeg kan ikke afvise, at vi kommer til at justere lidt hist og pist, så det bliver en særlig dansk model. Men vi kommer ikke til at lave noget, der er dårligere, end det man vedtager i resten af Europa, siger Mattias Tesfaye.

Ifølge regeringen kan der komme op mod 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Men antallet kan ifølge udlændinge- og integrationsministeren blive endnu højere, hvis behovet opstår.