Krigen i Ukraine

- Vi kommer efter jeres yachter, luksuslejligheder og privatfly, siger Biden

Når historien er skrevet, vil krigen i Ukraine have gjort Rusland svagere og resten af verden stærkere, mener Joe Biden.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommer til at betale en høj pris for sine ”overlagte og uprovokerede” angreb på Ukraine.

Putin er nu mere isoleret fra verden end nogensinde før

Joe Biden, præsident, USA

Det var budskabet fra USA’s præsident, Joe Biden, da han natten til onsdag dansk tid leverede en mere end en time lang State of the Union-tale.

- Vi forvolder Rusland smerte og støtter det ukrainske folk. Putin er nu mere isoleret fra verden end nogensinde før, sagde Joe Biden.

Men det er ikke kun Putin, der kommer til at betale for krigen, forsikrede den amerikanske præsident.

Kommer efter oligarker

Joe Biden sendte et direkte budskab til de "russiske oligarker og korrupte ledere, der har tjent milliarder på hans voldelige regime":

Det er slut nu.

Det amerikanske justitsministerium har nedsat en task force til at slå ned på forbrydelser begået af russiske oligarker, meddelte præsidenten.

- Vi slår os sammen med vores europæiske allierede for at finde og beslaglægge jeres yachter, jeres luksuslejligheder, jeres privatfly. Vi kommer efter jeres tiltuskede værdier, lød det.

State of the Union er præsidentens mulighed for at tale direkte og uforstyrret til medlemmerne af Kongressen og det amerikanske folk i bedste sendetid.

Han troede, han kunne trille ind i Ukraine, og verden ville vælte. I stedet mødte han en mur af styrke

Joe Biden, præsident, USA

Og Joe Biden brugte den første store del af sin tid på at kritisere Vladimir Putins krig i Ukraine. Men også på at hylde ukrainernes modstandskraft og store mod, som Vladimir Putin fejlberegnede ifølge den amerikanske præsident.

- Han troede, han kunne trille ind i Ukraine, og verden ville vælte. I stedet mødte han en mur af styrke, han aldrig havde forestillet sig. Han mødte det ukrainske folk, sagde Joe Biden.

Lyn-analyse

Biden formåede at samle en splittet kongres, når det gælder kampen mod Rusland og for Ukraine. Det var bemærkelsesværdigt, hvor massivt bifaldet var både fra demokrater og republikanere, hver eneste gang han nævnte Rusland og Ukraine. Der er ingen tvivl om, at USA fik demonstreret over for Putin, at det godt kan være, man indenrigspolitisk er uenige om stort set alt, men når det gælder kampen mod Putin og solidariteten med det ukrainske folk, er der stort set ingen sprækker mellem demokrater og republikanere. Så er man det forenede Amerika.

I den amerikanske kongresbygning var mange af medlemmerne enten klædt i Ukraines blå og gule farver eller viftede med det ukrainske flag.

Ukraines ambassadør i USA, Oksana Markarova, var med som æresgæst og modtog stående ovationer som et udtryk for amerikanernes sympati med Ukraine.

Svagere Rusland, stærkere verden

Sympati var der til gengæld intet af til Vladimir Putin og den "vold og kaos", han har udløst. Men selvom Putin måske vil gøre fremskridt på slagmarken, vil han komme til at betale "en vedvarende høj pris i det lange løb", lød det.

- Når historien over denne æra er skrevet, vil Putins krig mod Ukraine have gjort Rusland svagere og resten af verden stærkere, sagde Joe Biden.

Han refererede ikke mindst til de sanktioner, som USA og resten af Vesten har indført og stadig indfører.

Præsidenten annoncerede også, at USA lukker sit luftrum for russiske fly, ligesom Canada, Storbritannien og EU har gjort.

Han understregede endnu engang, at USA er klar til at forsvare hver eneste tomme af NATO’s territorier, men at amerikanske soldater ikke bliver sendt ind i Ukraine for at kæmpe mod russiske tropper.

Joe Biden, der holdt sin første State of the Union-tale som præsident, sluttede optimistisk af, da han skulle udlægge rigets tilstand – the State of the Union:

- The State of the Union er stærk, fordi I, det amerikansk folk, er stærke. Vi er stærkere i dag, end vi var for et år siden. Og vi vil være stærkere om et år, end vi er i dag, sagde han med knyttet næve.