Krigen i Ukraine

Ukrainske soldater i skyttegravene ved Kyiv: - Den russiske hær er i stor panik

Soldaterne har knoklet i dagevis med at grave skyttegrave. Spørgsmålet er, om anstrengelserne er nok til at forsvare lufthavnen, når russerne kommer.

Øst for Ukraines hovedstad, Kyiv, ligger Boryspils internationale lufthavn. Her forbereder de ukrainske soldater sig på russernes angreb.

Lufthavnen er den ene af to civile lufthavne i hovedstaden. Den er strategisk vigtig, og de ukrainske soldater forventer, at russerne når som helst kan indsætte faldskærmstropper og angribe lufthavnen.

Alligevel tror de ukrainske soldater stadig på sejr. Det fortæller de til TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som befinder sig i Kyiv.

- Vi vil forsvare det maksimalt, så fjenden ikke får territoriet, siger soldaten André til TV 2.

- Lufthavnen er den vigtigste ting at holde. Efter lufthavnen kan Kyiv falde, tilføjer kammeraten Vladimir.

TV 2 må ikke filme våben

Rasmus Tantholdt fortæller, at soldaterne i lufthavnen har knoklet i dagevis med at grave skyttegrave. Spørgsmålet er, om anstrengelserne er nok til at forsvare lufthavnen, når russerne kommer.

- Vi har mange skyttegrave, og vi har mange forskellige militære enheder til at forsvare lufthavnen, fortæller Dmitri til TV 2.

De ukrainske soldater viser Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg rundt i lufthavnen, mens de fortæller om voldsomme tiltag og våben, som de kan aktivere for at ramme de russiske soldater.

Dem må TV 2 hverken fortælle om eller filme, men deres NT 64-kampvogne vil de gerne vise frem. Og dem er der mange af.

- Folkene i den russiske hær er i stor panik. Vi vil forsvare vores fædreland her, og vi bliver ved med at kæmpe til sidste blodsdråbe, fortæller Vladimir til TV 2.

En kamp mod tiden

De ukrainske soldater læsser tonsvis af våben og ammunition af i lufthavnen i en kamp mod tiden.

Inden for ganske kort tid kan russiske faldskærmstropper lande i lufthavnen, men de ukrainske soldater er klar, selvom de efterhånden har ventet i dagevis.

- De første to dage ventede vi på faldskærmstropper. Og så ventede vi på deres raketangreb. Og nu er det næsten svært at tro på, at de overhovedet kommer, for russerne ved, at de har haft tab ved alle fronter – og nu får de mulighed for at skide i bukserne igen, siger Konstantin til TV 2.

Onsdag aften satte de russiske myndigheder for første gang tal på, hvor mange tab deres hær har lidt. Tallet lyder på 500, men fra ukrainerne lyder det, at 5800 russiske soldater har mistet livet.