Krigen i Ukraine

Tantholdt i Kyiv: - Russerne rammer ikke, som de skal

Mindst fem mennesker blev dræbt, da fire russiske missiler tirsdag ramte ved siden af deres mål.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt står foran en ødelagt facade i Kyiv. Der er stadig flammer indenfor, og røgen siver ud af det, der engang var døre og vinduer.

Mange ryster på hovedet og siger, at Vladimir Putin er vanvittig

Rasmus Tantholdt

Bygningen husede et fitnesscenter og ligger tæt ved det tv-tårn, som russiske styrker tirsdag skød efter med i alt fire missiler. Det omtrent 400 meter høje tv-tårn står stadig, mens bygningerne omkring det står tomme, og facaderne er ødelagte.

- Det er et tydeligt tegn på, at det ikke er altid, at de (russerne, red.) rammer, som de skal, siger Rasmus Tantholdt.

Mindst fem mennesker blev dræbt ved angrebet. Det vides ikke, om de befandt sig inde i fitnesscenteret eller et andet sted i området.

- Det er noget, der gør folk virkelig bekymrede her i byen. Ikke mindst fordi det var et tv-tårn, der skulle rammes, og ikke den her bygning, siger Rasmus Tantholdt.

Rusland har gentagne gange kommunikeret ud, at man kun retter angreb mod militære og strategiske mål.

Signalet forsvandt kortvarigt

Ifølge Rasmus Tantholdt har formålet med missilangrebet givetvis været at ødelægge ukrainsk infrastruktur.

- Men når man affyrer fire missiler, risikerer man også at ramme beboelsesområder og civile. Det er det, vi ser resultatet af her, siger han.

Tv-signalet forsvandt kortvarigt i byen efter angrebet, men er onsdag vendt tilbage igen.

Mens Rasmus Tantholdt fortæller om og viser de russiske missilers ødelæggende færd, kommer et hold brandmænd for at slukke de resterende flammer.

"Afnazificering"

Udover tv-tårnet huser området af Kyiv ligeledes et jødisk mindesmærke for de omtrent 31.000 jøder, som blev massakreret af nazistiske soldater på netop det område under Anden Verdenskrig i 1941.

Som argumentation for at invadere Ukraine har Vladimir Putin blandt andet sagt, at han og Rusland ønsker af "afnazificere" Ukraine.

Ifølge Rasmus Tantholdt har det kun affødt vantro, at Rusland har destrueret et jødisk mindesmærke, mens de forsøger at opretholde et billede af, at de bekæmper en - ifølge Vladimir Putin - nazistisk regering i Ukraine.

- Det gør, at der er mange, der her ryster på hovedet og siger, at den mand (Vladimir Putin, red.) er vanvittig.

60 kilometer militærkonvoj

Udover angrebet på tv-tårnet har Rasmus Tantholdt ikke hørt om, at der skulle have været større angreb på Kyiv, ligesom han ikke selv har set eller hørt nogen.

- Men samtidig kan vi se en by, som på alle tænkelige måder forbereder sig på, at det nok snart sker, siger han.

I noget tid har en russisk kolonne på militærkøretøjer på op mod 60 kilometer i længden bevæget sig tættere på Kyiv.

Det er blandt andet denne konvoj, der har fået hovedstadens indbyggere til at købe stort ind, barrikadere sig og på andre måder forberede sig på en belejring eller et direkte angreb på Kyiv.