Rusland invaderer Ukraine

Militæret er væk, og Kherson er faldet til russerne, siger borgmester

Hundredvis af ukrainske soldater og civile er døde under kampene, som onsdag har givet russerne kontrol over en strategisk vigtig havneby.

Det ukrainske militær har forladt den ukrainske by Kherson, som nu er faldet i russiske hænder.

Det siger Igor Kolykhaev, der er borgmester i Kherson, ifølge The New York Times.

Hvis vi kan tage billeder, giver det mening at forsøge at identificere dem

Igor Kolykhaev, borgmester i Kherson

- Der er ingen ukrainsk hær her. Byen er omringet, siger Igor Kolykhaev.

Han siger videre, at de ukrainske tropper er trukket ud af Kherson mod Mykolajiv, der ligger mod nordvest.

Kherson er med sine omtrent 300.000 indbyggere den største by, der indtil videre er faldet under russisk styre, siden russiske tropper for en uge siden rullede og marcherede ind over Ukraines grænser. Derudover regnes Kherson for at være en strategisk vigtig by, idet den ligger ud til Sortehavet ikke langt fra den store ukrainske havneby Odessa.

Op mod 300 døde

Ifølge borgmester Igor Kolykhaev indtog bevæbnede russiske styrker i løbet onsdag Khersons rådhus. Her blev borgmesteren ifølge ham selv informeret om, at russerne planlagde at indsætte en ny administration lig dem, der er indsat i de to udbryderrepublikker Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine.

Kampene i byen fik indbyggere til at flygte eller barrikadere sig i deres hjem, mens militæret trak sig tilbage, og byen løb tør for mad og medicin.

Ifølge borgmesteren blev op mod 300 ukrainske soldater og civile dræbt under kampene. Ligene indsamles nu af frivillige. I mange tilfælde har russiske tropper brugt våben af så høj kaliber, at de ukrainske lig er uigenkendelige, og frivillige har derfor begravet dem i massegrave, siger borgmesteren. Dødstallet er ikke bekræftet fra anden side.

- Jeg har bragt frivillige ind til at hjælpe med at indsamle lig, og vi har begravet dem øjeblikkeligt, fordi mange af dem er sprængt i stykker, siger Igor Kolykhaev ifølge The New York Times og fortsætter:

- Hvis vi kan tage billeder, giver det mening at forsøge at identificere dem, men hvis ikke, begraver vi dem, som de er.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskijs har endnu ikke ville be- eller afkræfte, at Kherson er overtaget, men det russiske militær har onsdag meldt ud, at de havde byen under kontrol. Onsdag formiddag benægtede Ukraines forsvarsministerium dog, at byen var overtaget, skriver CNN.

Det er endnu ikke lykkedes at få bekræftet fra uafhængige kilder, at russiske styrker har indtaget byen.

Bange anelser i Kyiv

For russerne betyder sejren i Kherson, at de nu er et skridt tættere på at manifestere Krim-halvøen i Sortehavet som ægte russisk.

Det siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

- Det er strategisk vigtigt for russerne, og det er et vigtigt signal for russerne at sende til Ukraine, om at man var i stand til at omringe og indtage byen, siger han.

I Kyiv, hvor Rasmus Tantholdt i øjeblikket befinder sig, giver Khersons fald bange anelser for, at russiske styrker kan få succes med noget lignende i hovedstaden.