Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk melding om kampfly fra EU gør regning uden vært

Ukraine siger, at man har fået lovning på fly, men det er tvivlsomt. - Hvis Danmark blev spurgt, så var svaret entydigt nej, siger Morten Bødskov.

Danmark tager afstand fra tanken om at lande i Vesten skal levere kampfly til Ukraine.

Det siger forsvarsminister Morten Bødskov tirsdag.

- Vi skal støtte Ukraine, men vi skal ikke optrappe konflikten, siger han til TV 2.

Tidligere tirsdag kom det frem, at flere EU-lande ville give ældre kampfly til Ukraine. Meldingen kom i et tweet fra det ukrainske parlament, der skrev, at Ukraine ville modtage 70 kampfly fra Polen, Slovakiet og Bulgarien.

Men ukrainerne har tilsyneladende gjort regning uden vært, for ingen EU-lande har bekræftet, at de vil levere flyene.

Den bulgarske premierminister har sagt, at han har afvist det ukrainske ønske, mens Polen og Slovakiet ikke har kommenteret sagen offentligt, skriver magasinet Politico.

- Jeg ved ikke, hvad der er rettet af henvendelser, men hvis Danmark var blevet spurgt, så ville svaret være et entydigt nej. Og der har allerede været flere lande fremme og afkræfte rygterne, siger Morten Bødskov.

Tanken om hjælp med jagerfly kom i weekenden fra EU’s udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, der var positiv overfor at skaffe flyene.

- Kiev har henvendt sig til os og sagt, at de har brug for kampfly af typer, som piloterne i Ukraines Luftvåben kan betjene. Vi ved, at nogle af vores medlemslande har den slags fly, sagde han.

Senere har han trukket i land og sagt, at EU som institution ikke spiller nogen rolle i sagen, men at hjælpen må komme bilateralt fra de enkelte EU-lande.

Russisk-producerede fly

Når lande som Polen, Slovakiet og Bulgarien har været nævnt, så skyldes det, at landene har russisk-producerede fly, der har været en del af landenes luftvåben, siden landene var en del af Østblokken.

Flytyperne er de samme, som de ukrainske piloter er vant til fra deres eget luftvåben, og derfor er piloterne i stand til at flyve dem uden yderligere oplæring.

Politico skriver, at den ukrainske udmelding om, at havde fået lovning på flyene, sandsynligvis var et forsøg på at lægge pres på EU-landene.