Udland

I nat taler Biden til nationen – her er fem ting, du skal vide om State of the Union

Natten er altid mørkest før daggry, lyder en gammel talemåde. Og det er den tale, Joe Biden skal levere, mener USA-analytiker.

Joe Biden har aldrig været mindre populær som præsident. Natten til onsdag dansk tid skal han forsøge at overbevise befolkningen om, at det alligevel går godt i USA under hans ledelse.

Her skal han holde sin første State of the Union-tale i bedste sendetid.

Ideen var jo, at Biden skulle være en tilbagevenden til normaliteten

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Det sker i Kongressen, hvor samtlige 535 medlemmer får mulighed for at samles for første gang, siden coronakrisen brød ud.

Herunder bliver du klædt på til begivenheden af TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Hele talen kan følges på TV2.DK.

1. Hvad er State of the Union?

Det står skrevet i den amerikanske forfatning, at præsidenten ”fra tid til anden skal give Kongressen information om the state of the union”, som på dansk kan oversættes til "rigets tilstand".

De første godt 150 år af USA's historie var talen kendt som Annual Message – den årlige meddelelse – og præsidenterne foretrak at aflevere den skriftligt.

I 1913 startede præsident Woodrow Wilson imidlertid traditionen med at holde talen in persona. Siden 1947 er den officielt blevet kaldt State of the Union Address.

Joe Biden leverer sin første State of the Union natten til onsdag klokken 03.00 dansk tid.

2. Rigets tilstand i USA

Flertallet af amerikanerne er skeptiske over for præsidenten og hans håndtering af økonomien. Samtidig er inflationen tårnhøj. Det samme er mordraten. Coronakrisen er ikke overstået. Og Vladimir Putin har ikke bare invaderet Ukraine, men rasler også med sine atomvåben.

Det er groft opsummeret rigets tilstand i USA lige nu. Det er med andre ord, som Washington Post skriver, en dybt pessimistisk befolkning, Joe Biden skal tale til, godt 13 måneder efter at han skubbede Donald Trump ud af Det Hvide Hus.

- Ideen var jo, at Biden skulle være en tilbagevenden til normaliteten. Han skulle blive den demokratiske Ronald Reagan. Han skulle komme ind og sige, "nu er det morgen i Amerika, nu er der en kompetent ledelse", siger Mirco Reimer-Elster.

Der er for mange ting, der ikke spiller

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Det er bare ikke det, flertallet af amerikanerne oplever.

- Joe Biden har ikke kunnet levere den normalitet, og det er ikke morgen i USA. Der er for mange ting, der ikke spiller, siger USA-analytikeren.

Natten er altid mørkest før daggry, lyder en gammel talemåde. Og det er den tale, Joe Biden skal levere ifølge Mirco Reimer-Elster:

- Talen er: "Jeg lovede jer, at det vil blive morgen igen, at det ville blive godt igen. Vi er der ikke endnu, men lige om lidt, så kommer det."

3. Biden er i elendig form

Kigger man alene på de såkaldte approval ratings, der måler befolkningens tilfredshed med præsidenten, er Joe Biden i virkelig dårlig form.

Hos FiveThirtyEight synes 40 procent af amerikanerne, at Joe Biden gør det godt, mens 53 procent mener, at han gør det dårligt. Det er den laveste bedømmelse, han nogensinde har fået, og det bringer ham ned på niveau med Donald Trump.

Joe Bidens dagsform på det udenrigspolitiske område er ellers ikke så dårlig med tanke på situationen i Ukraine, påpeger Mirco Reimer-Elster. Det er bare ikke sikkert, at det har den store effekt på opbakningen til præsidenten.

Det, der skal få ham ud af det politiske morads, han befinder sig i, er nok ikke Ukraine

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Ifølge Mirco Reimer-Elster er der tre overordnede årsager til Joe Bidens ringe opbakning:

  • Inflationen er tårnhøj

- Man kan selvfølgelig diskutere, hvor meget han kan gøre ved det. Men inflationen er et meget håndgribeligt emne for almindelige mennesker, siger USA-analytikeren.

  • Økonomien

Økonomien er på flere områder i fremgang, og ledigheden er faldet markant, efter at Joe Biden blev præsident. Men priserne stiger på grund af inflationen, og flertallet af amerikanerne mener, at det går dårligt med økonomien, ifølge en måling fra Washington Post og ABC News.

  • Corona

USA har tæt på 950.000 coronarelaterede dødsfald i alt, det halter med vaccinationsraten, og mundbind udgør stadig en kæmpe politisk kampplads.

4. Det vil Biden tale om

Et af de helt store emner var ikke et, Joe Biden havde planlagt. Men Ruslands invasion betyder, at han helt sikkert kommer til at tale meget om Ukraine, mener Mirco Reimer-Elster.

For det første fylder emnet også meget i USA, og det er derfor svært at komme uden om. For det andet har Joe Biden kørt en kurs, der er opbakning til i befolkningen.

- Men jeg tror godt, man kan konkludere, at det, der skal få ham ud af det politiske morads, han befinder sig i, nok ikke er Ukraine. Der skal han nok mere finde noget nært på hjemmefronten, siger Mirco Reimer-Elster.

Han forventer derfor, at Joe Biden vil forsøge at gøre, hvad liberale kommentatorer længe har sagt, han burde: at blive bedre til at sælge sine sejre.

- Så vil han samtidig nok forsøge at skitsere en vej frem til, at man kan få noget lovgivning igennem, siger Mirco Reimer-Elster.

Her peger han på, at præsidenten nok vil vende tilbage til sin store Build Back Better-plan og mest sandsynligt prøve at splitte den i mindre dele i stedet for at forsøge at få det hele igennem.

5. Kan State of the Union vende stemningen?

Det korte svar er: nej.

Det er sjældent, at en State of the Union-tale ændrer meget ved befolkningens opbakning til præsidenten. Siden 1978 har State of the Union-talen i gennemsnit forbedret præsidentens approval rating med 0,4 procent, viser tal fra Gallup ifølge FiveThirtyEight.

Selvom præsidenten har ordet i bedste sendetid, er det "kun" omkring 30 millioner, der forventes at se talen, ud af en befolkning på 330 millioner amerikanere.

State of the Union er nemlig groft sagt et ”politisk teater”, som primært ses af dem, der i forvejen sympatiserer med præsidenten, påpeger Mirco Reimer-Elster.

- Der er jo en grund til, at State of the Union i store dele af det 20. århundrede var en bunden opgave, hvor præsidenterne ikke engang mødte op, men bare sendte en tale. Det er først med tv-mediets fremkomst, at man har opdaget, at det er en god platform at have. Men langt størstedelen af amerikanerne ser det ikke, siger han.