Flere meldes dræbt i angreb på 385 meter højt tv-tårn i Kiev

Ukraines regering havde på forhånd advaret om mulige angreb for at lamme kommunikationen til borgerne. Angrebet skete nær et holocaust-mindesmærke.

En række videoer på sociale medier viser et angreb på et 385 meter højt tv-tårn i Kiev. Mindst to eksplosioner blev registreret.

Det ukrainske nyhedsbureau Interfax melder om, at fem mennesker er blevet dræbt og yderligere fem såret i angrebet på tv-tårnet.

TV 2’s udlandsredaktør Petter Ettrup fortalte umiddelbart efter angrebet, at tv-signalet skulle være lammet i byen, og både stats-tv og kommercielle stationer skulle være påvirket.

Flere medier skriver dog, at signalet skulle være oppe igen. Dette er ikke bekræftet af TV 2.

Russere har bombet tv-tårnet i Kiev, oplyser Ukraines indenrigsminister Anton Herashchenko på sociale medier.

Petter Ettrup tilføjer, at der i forvejen var blevet advaret om, at et sådant angreb kunne være en mulighed.

- Den ukrainske regering mente, at russerne kunne finde på at lamme massekommunikationen for at forhindre, at regeringen kunne kommunikere med sin befolkning, og at folk kunne blive ordentligt orienteret om hvad der foregår rundt omkring i landet.

Angreb i nærheden af holocaust-mindesmærke

Tv-tårnet ligger i nærheden af et mindesmærke for ofrene af Babyn Yar, der var en af de største massakrer mod jøder under nazisternes holocaust.

Ifølge den officielle hjemmeside for mindesmærket blev mellem 70.000 og 100.000 mennesker skudt, heriblandt næsten hele den jødiske befolkning i Kiev.

På Twitter kalder Ukraines udenrigsministerium det barbarisk, at man angriber et mindesmærke for holocaustofre.

Præsident Volodymyr Zelenskij fordømmer på Twitter ligeledes angrebet.

Rusland advarer om angreb

Angrebet kom efter, at det russiske forsvarsministerium havde varslet angreb mod specifikke mål i Kiev. Her var meldingen, at man specifikt vil gå efter at ramme dele af den ukrainske sikkerhedstjeneste, samt en efterretningsenhed i millionbyen.

Samtidig opfordrede det russiske forsvarsministerium folk, der bor nær stederne, til at søge væk.

Advarslen kom, mens Rusland er ved at samle en kæmpe styrke nordvest for den ukrainske hovedstad. Her strækker en kolonne af militærkøretøjer sig over 64 kilometer.

Tirsdag gik konvojen ifølge USA dog stort set i stå. Det sagde en højtstående amerikansk embedsmand ifølge flere amerikanske medier - herunder Reuters. Årsagen skulle være forsyningsproblemer, lyder det.