Er Putin nu et legitimt mål?

If√łlge ekspert er det inden for krigens regler, hvis Ukraine likviderer Ruslands pr√¶sident, Vladimir Putin.

Obs: Dette er en genudgivelse af en artikel fra kort efter Ruslands angreb på Ukraine.

Fredag udtalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at han mener, at han og hans familie er mål nummer ét for Rusland.

- De vil tilintetg√łre Ukraine politisk ved at tilintetg√łre statsoverhovedet, l√łd det fra Zelenskyj i en tale.

Men g√łr det samme sig g√¶ldende for Ruslands pr√¶sident, Vladimir Putin? Og er det i strid med international lovgivning, hvis de enkelte lande g√•r direkte efter at sl√• et af statsoverhovederne ihjel?

Lovligt at gå efter Putin

Hvis Ukraine havde de milit√¶re midler til at f√• likvideret Putin, ville det v√¶re inden for "krigens regler". Det forklarer Kenneth √ėhlenschl√¶ger Buhl, der er orlogskaptajn og forsker ved Institut for Strategi og Krigsstudier p√• Forsvarsakademiet og is√¶r har besk√¶ftiget sig med folkeret i forbindelse med milit√¶re operationer.

- Hvis man er et statsoverhoved og samtidig både er formel og reel chef for de væbnede styrker, så er man et lovligt mål, siger forskeren.

I forhold til Putin er det ikke sandsynligt, at nogen styrker kommer tilnærmelsesvis på rækkevidde af ham

Kenneth √ėhlenschl√¶ger Buhl, forsker ved Institut for Strategi og Krigsstudier p√• Forsvarsakademiet

Samme melding kommer fra Astrid Kjeldgaard-Pedersen, der er professor mso p√• K√łbenhavns Universitet.

- Helt grundl√¶ggende skelner man i en international v√¶bnet konflikt mellem kombattanter og civile. Medlemmer af de milit√¶re styrker er kombattanter, og dem m√• man gerne sl√• ihjel. Som √łverstkommanderende betragtes Putin som medlem af milit√¶ret, siger hun.

Hun understreger dog, at civile ikke må angribes, så længe de ikke deltager i kamphandlingerne.

Dermed er familie til Putin eller Zelenskyj ikke lovlige milit√¶re m√•l. Den humanit√¶re folkeret, herunder Gen√®vekonventionerne, er indrettet s√•dan, at der tages h√łjde for krigens realiteter, samtidig med at civile, der ikke deltager i kamphandlingerne, s√• vidt muligt beskyttes, forklarer hun.

If√łlge Kenneth √ėhlenschl√¶ger Buhl afh√¶nger det af, om man er en del af den v√¶bnede konflikt.

- Nu n√•r krigen er brudt ud, vil det v√¶re lovligt for Rusland at g√łre Zelenskyj til milt√¶rt m√•l og dermed sl√• ham ihjel, og derfor er det ogs√• lovligt for Ukraine at sl√• Putin ihjel, siger han.

Det betyder dog ogs√•, at det ikke ville v√¶re lovligt for lande i Vesten at have Putin som m√•l, da vi ikke er part i den v√¶bnede konflikt. If√łlge krigens regler m√• de stater, der er i krig mod hinanden, kun angribe m√•l, der v√¶sentligt bidrager til at "vinde krigen og krigsindsatsen". Derfor er personer i milit√¶ret lovlige m√•l, men ikke sanitetspersonel som for eksempel milit√¶re l√¶ger og sygeplejersker, siger han.

- Vi ville nok have kapaciteten til at g√łre det, men medmindre vi gik i krig mod Rusland, s√• er det ikke lovligt, vurderer han.

Et muligt motiv

Sp√łrgsm√•let er ogs√•, om det ville kunne lade sig g√łre for Ukraine, der ikke har den samme milit√¶re kapacitet, p√•peger han.

- I forhold til Putin er det ikke sandsynligt, at nogen ukrainske styrker kommer tiln√¶rmelsesvis ind p√• r√¶kkevidde af ham, siger han og uddyber, at Ukraine ikke har v√•ben, der r√¶kker s√• langt fra deres eget territorium, og at det i s√• fald skulle v√¶re en specialstyrkeoperation, hvilket if√łlge ham ikke er realistisk.

Kenneth √ėhlenschl√¶ger Buhl vurderer derimod, at hvis Putin skal fjernes med magt, vil det v√¶re mere sandsynligt, at nogle internt i det russiske embedsv√¶rk ville lave et kup eller ligefrem en likvidering. Han peger p√•, at nogle i det √łvre milit√¶re ledelseslag har v√¶ret tvivlende over for, om Putins planer er en god id√©.

Som eksempel fremhæver han en video, der har været flittigt delt på de sociale medier. Her ser man præsident Putin sætte sin efterretningschef, Sergej Naryshkin, på plads, da han tilsyneladende ikke delte hans holdning til konflikten med Ukraine.

- Hvis det skulle ske, s√• tror jeg, at det ville v√¶re de motiver, der kunne f√łre til Putins fald. Men det vil n√¶ppe v√¶re sandsynligt, understreger Kenneth √ėhlenschl√¶ger Buhl.