Udland

Belejring og blodig bykrig kan vente Kiev - men vil russerne kunne tage byen?

Eksperter er uenige om, hvorvidt russerne vil kunne indtage hovedstaden. Og hvad vil Putin, hvis han vinder?

Den russiske fremrykning mod Kiev er bagud i forhold til den planlagte tidsplan. Og Ruslands strategi er at afskære og belejre byen inden for de kommende uger.

Det har den amerikansk senator Chris Murphy tweetet, efter de amerikanske politikere har modtaget en fortrolig briefing om krigen i Ukraine.

Strategien kommer fysisk til syne lige nu på de ukrainske landeveje, hvor en 64 kilometer lang konvoj af køretøjer, selvkørende kanoner og andet krigsmateriel slanger sig frem nord for Kiev.

I den første fase havde russerne håbet på lynhurtigt at løbe ukrainerne over ende. Her viste det ukrainske forsvar sig for stærkt. Men i anden fase vurderer de amerikanske efterretningskilder, at hovedstaden inden for kort tid vil blive afskåret og belejret.

Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet vurderer, at den russiske krigsmaskine kan kaste så mange tropper og så meget materiel ind i kampen om Kiev, at ukrainerne ikke vil kunne stå imod.

- De fleste af os mener, at russerne kan tage Kiev, hvis de vil. De er meget overlegne i styrker og materiel. Det er i højere grad et spørgsmål om, hvor hurtigt det vil gå, og hvordan de vil gøre det, siger han.

Fejl på fejl

Dog findes der også eksperter med den modsatte opfattelse. Forhenværende analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Jacob Kaarsbo, er en af dem. Han tror ikke, at russerne vil få held med at indtage hovedstaden.

- Russerne kører meget materiel ind fra Hviderusland lige nu. Men vi har set, at de allerede er løbet tør for brændstof på vejen, og vi har set selv deres specialsoldater nedlægge deres våben. Det er store problemer allerede efter få dages krig. Så jeg tror på lidt længere sigt, at de vil få meget svært ved at indtage en by på tre millioner mennesker, som er klar til at forsvare sig, siger han.

Selv om Peter Viggo Jakobsen tror, at russerne vil kunne tage Kiev, så mener han også, at byen måske kan blive forskånet for de værste ødelæggelser. For det vil ikke harmonere med Putins egen fortælling om krigen, hvis byen bliver lagt i ruiner.

- I Putins retorik er han gået i krig for at befri det ukrainske folk fra regimet i landet. Så han kan ikke lægge hovedstaden øde med bomber og missiler og så bagefter gå ud at sige, at han har befriet dem. Men det helt store spørgsmål for os alle er, hvad russerne vil, hvis og når de har vundet krigen, siger han.

Hårde kampe i vente

Mens russerne flytter tropper og materiel mod Ukraine, og Ukraine opbygger forsvarslinjerne, så kører der sideløbende et forhandlingsspor.

Men disse forhandlingerne levner hverken de amerikanske analytikere eller de danske eksperter store chancer på nuværende tidspunkt. Derfor vil konflikten efter alt at dømme fortsætte.

Den militære tænketank Institute for the Study of War skriver, at ukrainerne har brugt pausen i kamphandlinger til at forstærke byens forsvar. Forsvarsværkerne er ikke kun blevet forstærket omkring byen, men er også udbygget i dybden - altså inde i byen - til når og hvis de russiske styrker kommer igennem forsvarslinjerne, fortæller ukrainske militære ledere.

Skulle russerne have held til at indtage byen, er Jacob Kaarsbo sikker på, at det vil være nærmest umuligt for dem at holde byen. Og landet for den sags skyld.

- Det er jo tegn på, at der er hårde kampe i vente. Her må man håbe, at Putin ikke tyer til brutalitet for at knække forsvaret. For jeg tror aldrig, at de får ro på en by som Kiev og Ukraine i det hele taget. Her i Vesten ved vi om nogen, hvor svært det er at vinde freden i et land. Vi prøvede i mange år i Irak og Afghanistan. Det vil ikke lykkes Putin i Ukraine, siger Kaarsbo.