Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk forsvarschef: - Vi har fuld kontrol over Kiev

Ukraines militær har ifølge en generaloberst destrueret flere kolonner af russiske mandskabsvogne.

Siden torsdag morgen har russiske styrker forsøgt at indtage den ukrainske hovedstad Kiev. Men det er ikke lykkedes.

Tværtimod har ukrainerne slået invasionsstyrkerne tilbage gentagne gange, mens Rusland sender flere og flere styrker mod Ukraines hovedstad.

Den øverstkommanderende for forsvaret i Kiev, generaloberst Alexander Sirsky, siger, at Ukraine stadig har fuld kontrol over hovedstaden.

- Russiske kolonner forsøgte at storme udkanten af hovedstaden, men vi har kontrol over alle bevægelser af fjendens styrker, siger han og tilføjer:

- Situationen er under kontrol.

Ukraines militær har ifølge Alexander Sirsky destrueret flere kolonner af russiske mandskabsvogne.

- Fjenden led betydelige tab. Russiske tropper er demoraliserede og udmattede. Vi har vist dem, at vi vil beskytte vores hjem for ubudne gæster, siger han.

Tegn på ny russisk strategi

Satellitbilleder frigivet af det private teknologiselskab Maxar søndag viser, at kilometerlange kolonner af russiske mandskabsvogne, kampvogne og lastbiler er cirka 64 kilometer væk fra Kiev med retning mod hovedstaden.

Det kan være tegn på en ny strategi for Rusland i Ukraine.

- Det russiske militær har sandsynligvis opdaget, at deres umiddelbare forventninger, om at begrænsede russiske angreb ville kunne få den ukrainske modstand til at kollapse, har slået fejl, skriver analyseinstituttet Institute for The Study of War i en ny analyse.

Instituttets analytikere vurderer, at Rusland har brugt søndagen på at justere deres strategi. De forventer voldsommere angreb allerede mandag.

Luftsirener og eksplosioner i Ukraines to største byer

Mandag morgen er der meldinger om store eksplosioner i de to største byer Kiev og den østlige by Kharkiv, der ligger tæt på Ruslands grænse.

Begge steder hyler luftsirener og alle beboere skal søge dækning, skriver Kyiv Independent.

Også i byerne Tjerkasy, Dnipro og Vinnytsya lyder luftalarmer, ifølge BBC.

Det britiske medie skriver, at den nordlige by Tjernihiv har været ramt af bombardementer natten igennem, og at der ligeledes har været kampe mellem ukrainske soldater og russiske sabotører i de tidlige morgentimer i Kiev.

I en samtale med den britiske premierminister Boris Johnson, gav den ukrainske præsident Zelenskij udtryk for, at de næste 24 timer bliver afgørende for Ukraine.