Rusland invaderer Ukraine

Ukraine søger om medlemskab i EU, siger premierminister

Ukraines præsident ønsker øjeblikkeligt EU-medlemskab. Han gør desuden klar til at sende indsatte i kamp.

Ukraine vil hurtigst muligt være en del af EU.

Det understreger landets præsident, Volodymyrr Zelenskij, i en tale mandag. Zelenskij har flere gange tidligere udtrykt ønske om EU-medlemskab.

- Vores mål er at stå sammen med alle europæere og - vigtigst af alt - at være ligeværdige. Jeg mener, at det er rimeligt. Jeg mener, at vi fortjener det, siger Zelenskij i en videotale på sociale medier.

Landets premierminister, Denys Shmyhal, oplyser på Twitter, at Ukraine nu søger om medlemskab i den Europæiske Union, og at det nu er tid til "at sætte pen til papir" og gøre det officielt.

Zelenskij siger, at der bør sættes gang i en særlig hastebehandling, der kan bane vej for hurtigt medlemskab af det europæiske samarbejde.

Direkte til russerne: Red jeres liv

I talen kommer Zelenskij også med en direkte opfordring til russiske soldater. De har været i Ukraine, siden Rusland indledte en invasion torsdag.

- Forlad jeres udstyr og forlad landet. I skal ikke tro på jeres kommanderende. I skal ikke tro på propagandaen. Red jeres liv, siger Volodimir Zelenskij ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han oplyser desuden, at Ukraine er klar til at sende indsatte fra landets fængsler i kamp, hvis de har militær erfaring og er villige til det.

Ifølge præsidenten er 4500 russiske soldater indtil videre døde i kampene.