Krigen i Ukraine

Rusland lukker luftrum for Danmark og 35 andre lande

Rusland vil komme med tilsvarende sanktioner mod alle lande, der har indført sanktioner mod dem, skriver russisk statsmedie.

Ruslands præsident Vladimir Putin har besluttet at lukke russisk luftrum for 36 lande, herunder Danmark.

Det er et direkte svar på sanktionerne fra Vesten, skriver det russiske statsmedie, Interfax.

I weekenden indledte Vesten nye sanktioner mod Rusland på grund af russernes invasion af Ukraine. Det gjaldt blandt andet at lukke luftrummet for russiske fly – heriblandt civile fly.

På et pressemøde søndag, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at det er forventet, at Rusland vil gengælde sanktionerne, men at Danmark er villige til at vedtage de hårdest mulige sanktioner.

- Putin er demokratiets fjende nummer et, sagde han og tilføjede:

- Rusland vil svare igen, men det er vigtigt, at vi bliver ved med at lægge pres på.

Rusland har øget atomberedskab

Som et andet led i modsvaret på Vestens sanktioner besluttede Rusland søndag at rasle med atomsablen.

Putin sagde, at Vesten ikke alene tager "uvenlige" midler i brug over for Ruslands økonomi, men at "topfolk i NATO-lande tillod sig at komme med aggressive udtalelser om vores land".

Ruslands udmelding skal forstås som, at russerne smøger ærmet op. Det mener Henrik Breitenbauch, leder på center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Den handler primært om, at Rusland reagerer på NATO’s øgede beredskab og sanktioner. Det er grundlæggende Putin, der ruller ærmet op, flekser og siger ”se min store overarm”. Det er designet til at skræmme, og derfor er det vigtigt, at vi ikke lader os skræmme af det, men slår koldt vand i blodet, lyder det fra Breitenbauch.

Han understreger, at udmeldingen ”selvfølgelig er alvorlig”, men at det russiske atomberedskab er et teoretisk modsvar til det tilsvarende i USA. Og det er meningen, at de strategiske atomarsenaler aldrig skal bruges af parterne.

- Der er ingen grund til at tro, at det her er andet end en politisk handling, som handler om at virke farlig, sagde han.

Europa vil ikke svare på atomtrussel

Selvom Rusland truer med masseødelæggelsesvåben, vil Europa ikke komme med en tilsvarende udmelding.

Det siger EU's udenrigschef Josep Borrell ifølge Reuters.

Rusland vil placere atomvåben i Hviderusland, tilføjer Josep Borrell. Hviderusserne er lige ved at ændre deres forfatning, så de ikke længere har atomfri status.

- Vi ved, at Rusland vil placere atomvåben i Hviderusland, når den falske afstemning er afgjort. Det er en meget farlig udvikling, lyder det.

Han har protesteret over for Hviderusland. Men forventningen er, at forfatningen bliver ændret, så Hviderusland ikke længere har status af kernevåbenfri stat.