På få timer forsvandt en fjerdedel af de russiske penges værdi – ekspert frygter et kollaps
Den russiske rubel falder kraftigt mandag, efter at EU og andre lande har indført sanktioner mod Rusland.
Ruslands økonomi ser allerede ud til at mærke effekten af de sanktioner, som EU og en række andre lande har indført som en konsekvens af invasionen af Ukraine.
Den russiske rubel faldt natten til mandag med op mod 40 procent i forhold til dollaren.
Og selvom den russiske centralbank greb ind mandag morgen og foretog støtteopkøb, så skal man nu give 113 rubler for en dollar. Det skal ses i forhold til, at kursen fredag aften hed 84.
Ifølge Mikael Milhøj, der er chefanalytiker i Danske Bank, er der tale om en "ret opsigtsvækkende" udvikling. Selvom det ikke er første gang, at et lands møntfod på den måde mister en stor del af sin værdi, hører det trods alt til sjældenhederne, siger analytikeren.
- Det opsigtvækkende er, hvor hurtigt det er gået. Men det er ikke overraskende, når man ser på, hvor markante sanktionerne er, siger Mikael Milhøj til TV 2.
En rente på 20 procent
Centralbanken har også hævet den ledende rente fra 9,5 procent til 20 i et forsøg på at holde inflationen i ro. I en tid med negative renter over store dele af verden er heller ikke det uden betydning, mener Mikael Milhøj.
- For den russiske stat taler vi om højere renter på statsgæld. Så det bliver dyrere at finansiere sig selv. Det er en økonomi, der bliver presset på alle fronter, siger Mikael Milhøj.
For den enkelte russer kan den faldende værdi af deres møntfod, de internationale sanktioner og den høje statsrente betyde, at de får sværere ved at købe udenlandske varer. Deres købekraft bliver så at sige udhulet.
Derfor mener Mikael Milhøj også, at den russiske økonomi kan være på kanten til et kollaps, eller i hvert fald står over for "en hård opbremsning".
Henover weekenden florerede der desuden flere videoer på sociale medier, der viser lange køer foran hæveautomater i Rusland.
På engelsk kalder man det et bank run, når kunderne i stor stil hæver deres kontanter af frygt for, at deres bank kollapser, og at deres opsparing forsvinder. Hvis situationen udvikler sig til det, vil konsekvenserne være omfattende, vurderer Mikael Milhøj:
- Hvis der kommer et bank run, så taler vi om en eller anden form for kollaps af økonomien. Så bliver det Finanskrise-agtigt, bare meget specifikt i Rusland.
Fordi Danmarks samhandel med Rusland er forholdsvis lille, forventer chefanalytikeren dog ikke, at rystelserne i den russiske økonomi kan mærkes her i landet.
Risiko for store udsving
Som konsekvens af den økonomiske uro har børsen i Moskva mandag aflyst al handel.
Når der åbnes igen, vil særlige restriktioner formentlig gælde for udenlandske investorers handel med russiske værdipapir i et forsøg på at forhindre yderligere frasalg af russiske aktieposter, der kan føre til kursfald. Det skriver Bloomberg.
Der er desuden regler på vej, som pålægger russiske eksportvirksomheder at sælge 80 procent af deres indtægter i fremmed valuta til centralbanken.
Den russiske centralbank har de senere år opbygget en pæn valutareserve, men de europæiske sanktioner betyder, at godt to tredjedele af reserven formentlig er indefrosset og derfor ikke kan bruges.
Også Ruslands delvise udelukkelse af banksystemet Swift gør formentlig ondt på den russiske økonomi, fordi det bremser overførslen af penge til og fra en lang række russiske banker.
Mikael Milhøj fra Danske Bank pointerer, at Vesten fortsat - som det ser ud lige nu - køber olie og gas fra Rusland, og at man derfor ikke har skåret den økonomiske livsnerve fuldstændig over.
Men omvendt er detaljerne vedrørende restriktionerne fortsat lidt uklare, ligesom der løbende kan komme flere til. Derfor er det svært endegyldigt at sige, hvor dystre fremtidsudsigterne er for den russiske økonomi.
- Olie og gas udgør noget, der minder om 50 procent af russernes eksport. Så det vil fortsat understøtte økonomien. Men den økonomiske sigtbarhed er meget begrænset i øjeblikket, og derfor kommer vi nok til at se nogle store udsving.