Lukasjenko: Ukraine bliver "en kødhakkemaskine"
Lukasjenko kommer med hårde udfald mod Ukraine. Samtidig er der forlydender om, at Hviderusland er på vej ind i krigen på russisk side.
Den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, truede søndag nabolandet Ukraine med, at landet vil blive en ”kødhakkemaskine” i løbet af tre dage.
- Vi har kun set det allerførste af konflikten i Ukraine. Tro mig, jeg ved, hvad jeg taler om. Hvis det fortsætter på den måde, så vil det værste ske, sagde den hviderussiske præsident.
Han advarede om, at der ikke engang var tale om en rigtig krig endnu, men at det snart vil ændre sig:
- Krigen vil vare en eller to dage endnu, men om tre dage bliver der tale om en "kødhakkemaskine", siger han med henvisning til, hvor overlegne de russiske styrker er.
Det voldsomme udfald fra Lukasjenko kommer samtidigt med forlydender om, at Hviderusland selv er på vej til at gå ind i krigen mod Ukraine på russisk side.
Oplysningerne er ikke officielt bekræftet, men Lukasjenko siger, at den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskij, forsøger at provokere ham til at gribe ind.
- Forsøger han at presse mig til at lave en specialoperation for at befri mine folk der?, spørger Lukasjenko.
En af de kilder, der bliver citeret, er den tidligere forsvarsminister i Ukraine, Andriy Zagorodnyuk, der søndag sagde, at "det er overvejende sandsynligt", at Hviderusland er på vej ind i krigen på russisk side.
- Det er en frygtelig udvikling, eftersom det handler om et land, der indtil for ganske nylig var et af Ukraines nærmeste venner, siger Andriy Zagorodnyuk ifølge ukrainske The Kiev Independent.
Samme melding kommer ifølge avisen Washington Post fra kilder i den amerikanske regering, der dog ikke har udtalt sig officielt om sagen.
Tvivl om faldskærmssoldater
Den ukrainske sikkerhedstjeneste har meddelt, at et raketangreb på Zhytomyr-lufthavnen vest for hovedstaden Kiev kom fra hviderussisk territorium. Lukasjenko har da også selv bekræftet, at han har givet Rusland tilladelse til at affyre raketter mod Ukraine fra hviderussisk territorium.
Ifølge Andrej Zagorodnyuk er Hviderusland nu parat til at gå endnu videre ved at sende hviderussiske soldater i kamp i Ukraine.
- Der er informationer om, at luftbårne tropper fra Hviderusland er bragt ombord på transportfly for at blive fløjet til Ukraine, siger han.
Ifølge den danske forsvarsanalytiker Claus Mathiesen, der er lektor på Forsvarsakademiet, er der dog ikke noget, der tyder på, at de hviderussiske faldskærmstropper skulle være kommet til Ukraine.
Han siger, at det er vanskeligt at vurdere, hvilken betydning det vil få for krigen i Ukraine, hvis Hviderusland går med på den russiske side.
- Det kommer ikke til at gøre nogen forskel i forhold til at bruge hviderussisk territorium som opmarchområde for angreb på Ukraine. For det har russerne gjort, lige siden deres angreb blev indledt torsdag morgen, siger Claus Mathiasen.
Soldater er disciplinerede
Men det vil betyde noget, hvis der kommer hviderussiske tropper ind i krigen, tilføjer han.
Rusland og Hvideruslands væbnede styrker har tætte forbindelser, hvilket senest blev bekræftet af de store, fælles militærøvelser i Hviderusland, der dannede optakten til den russiske invasion.
- Det er et godt spørgsmål, om de hviderussiske soldater er mindre motiverede end de russiske. Med det kendskab jeg har til det hviderussiske militær, så er det et ganske disciplineret militær. Hvis de får besked på at angribe, så gør de det, siger Claus Mathiasen.
Han fortæller, at den hviderussiske hær har videreført systemet fra sovjettiden med politiske kommissærer i hæren.
- Nu hedder det bare "opdragelsesofficerer". De forklarer mandskabet, hvad missionen går ud på, hvad de skal, og hvorfor de skal det. Det har selvfølgelig en effekt, men jeg tror, at mange hviderussere inderst inde har en følelse af, at det er forkert, vurderer han.
Atomvåben til Hviderusland
De krigeriske udtalelser fra den hviderussiske præsident kom søndag, samtidigt med at landet gennemførte en folkeafstemning om en ny forfatning.
Forfatningen, der blev vedtaget uden problemer, giver ikke alene Lukasjenko selv livslang immunitet mod retsforfølgelse, den ændrer også hviderussisk sikkerhedspolitik på to afgørende punkter.
For det første siger Hviderusland farvel til sin erklærede status som neutralt land.
For det andet vil Hviderusland nu opgive sin atomvåbenfri status og gøre det muligt at få atomvåben igen – ligesom man havde i sovjettiden.
- Hvis Vesten flytter atomvåben til Polen eller Litauen, til vores grænser, så vil jeg henvende mig til Putin og bede ham om at sende de atomvåben tilbage, som jeg i sin tid afleverede uden betingelser, sagde Lukasjenko til nyhedsbureauet Reuters.