Rusland invaderer Ukraine

Kilometerlange køer kan være tegn på ny russisk strategi, siger analytikere

Satellitter viser kilometerlang kolonne af russiske køretøjer nær Kiev. Ifølge analyseinstitut har Rusland holdt pause for at anlægge ny strategi.

Køen af pansrede mandskabsvogne, kampvogne og lastbiler strækker sig mere end fem kilometer cirka 64 kilometer nord for Kiev. Det viser satellitfotos fra det amerikanske firma Maxar, som blev offentliggjort søndag.

Det kan være tegn på en ny strategi for Rusland i Ukraine.

- Det russiske militær har sandsynligvis opdaget, at deres umiddelbare forventninger, om at begrænsede russiske angreb ville kunne få den ukrainske modstand til at kollapse, har slået fejl, skriver analyseinstituttet Institute for The Study of War i en ny analyse.

Forberedelser til angreb mandag

Derfor vurderer instituttets analytikere, at Rusland har brugt søndagen på at justere deres strategi. De forventer voldsommere angreb allerede mandag.

- Det russiske militær flytter yderligere militære ressourcer mod Ukraine og etablerer mere pålidelig og effektiv logistik for at støtte, hvad der sandsynligvis er en større, hårdere og mere langtrukken konflikt, end de oprindeligt havde forberedt sig på, skriver analytikerne.

Institute for the Study of War er en amerikansk non-profit tænketank, der er placeret i Washington og i hvert fald delvist finansieret af amerikanske våbenproducenter.

Udviklingen kan ifølge instituttet hurtigt vende sig til Ruslands fordel, hvis de russiske styrker laver de nødvendige justeringer. For selvom de møder uventet hård modstand, så har de stadig markant flere styrker til rådighed end Ukraine.

Dårligt koordineret og udført

Det russiske angreb på især Kiev har ifølge tænketanken været "dårligt koordineret og udført" og ført til "betydelige russiske nederlag" i Kiev og Kharkiv. De største byer holder stadig stand, og overraskende nok er Ukraines flyvevåben stadig på vingerne i dele af landet.

For få timer siden offentliggjorde Ukraine en video, der angiveligt viser et droneangreb på en parkeret russisk konvoj nordvest for Kiev. En tyrkiskbygget Bayraktar TB2-drone udsletter et BUK-antiluftmissilsystem på larvefødder.

Det ukrainske forsvar har offentliggjort video, der angiveligt viser droneangreb på russiske køretøjer. Det har ikke været muligt at bekræfte videoen uafhængigt. Video: Magnus Bjerg

- Hr. Putin valgte hastighed frem for forberedelse, siger forsvarsanalytiker Jonathan Marcus fra Exeter University i Storbritannien til BBC.

- Han sikrede ikke fuldt luftherredømme. Hans fremrykkende pansrede enheder sikrede ikke deres kommunikationslinjer, hvilket efterlod forsyningskonvojerne sårbare for angreb. De russiske soldater har virket forvirrede og usikre, når de er blevet konfronteret af almindelige ukrainere, tilføjer han.

Primært faldskærmssoldater og specialstyrker

Ifølge ukrainske myndigheder har invasionsstyrken lidt "katastrofale tab". 4500 russiske soldater er blevet dræbt eller såret, og Ukraine har taget mere end 200 krigsfanger og ødelagt over 700 pansrede køretøjer og omkring 150 kampvogne. Rusland har dog tidligere afvist de ukrainske tal som alt for høje.

Lige nu er det primært faldskærmssoldater og specialstyrker, der angriber det nordvestlige Kiev. Ukraines næststørste by bliver ifølge Jonathan Marcus også angrebet af letbevæbnede styrker og kun tunge våben i begrænset omfang.

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet har studset over den foreløbige russiske strategi.

- Det har undret mig, at de har bragt så lidt af deres styrke i spil og har fordelt en relativt lille del af deres soldater over et stort område. Det har gjort dem sårbare over for ukrainske angreb, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Det har også undret mig, at de havde så kort en indledende luftkampagne. Det er som om, de ikke rigtig har formået at omsætte deres teknologiske forspring til fordele på slagmarken. Nu vil de formentlig bringe flere soldater i spil, men det er så blevet en gradvis opbygning, som måske kan være svær at styre. Det bliver interessant at følge.

Ukraine bør overveje tilbagetrækning i øst

Selvom Ukraines generalstab har sagt, at de ukrainske styrker havde "en svær tid" søndag med bombardementer fra "næsten alle retninger", så vurderer Institute for the Study of Wars analytikere, at Rusland stort set har holdt pause.

Analytikerne anslår, at søndagen er blevet brugt til at samle forstærkninger og yderligere luftstøtte ved frontlinjen.

Zoomer man lidt ud og ser på situationen udenfor de to største byer, så advarer analytikerne fra Institute for for the Study of War om de russiske styrker, der angriber fra syd via Krim. De har markant mere succes end på den nordlige front.

- De truer med afskære de ukrainske styrker i det østlige Ukraine, hvis ikke Kiev trækker dem tilbage de kommende dage, skriver de i analysen.

Natten til mandag stod det klart, at russiske styrker havde indtaget havnebyen Berdyansk, der ud over sine 100.000 indbyggere også rummer en flådebase.

Instituttet påpeger også, at Rusland måske vil åbne endnu en front over grænsen fra Hviderusland og ind i det vestlige Ukraine. Russiske pansrede køretøjer er samlet i Stolin i Hviderusland, hvorfra de kan støtte et muligt angreb ind i Rivne Oblast. Formålet ville sandsynligvis være, at afskære Ukraine fra vestlig hjælp fra Polen, Slovakiet og Ungarn.

Op mod 2700 panserværnsvåben er eksempelvis på vej fra Danmark til Ukraine. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen søndag. Tyskland har i en historisk kovending også lovet at sende 1000 panserværnsvåben og 500 Stinger-antiluftmissiler. Sverige har blandt andet lovet 5000 panserværnsvåben.