Rusland invaderer Ukraine

Danske panserværnsvåben til Ukraine kaldes "perfekte" og "modbydelige"

Foruden flere tusinde panserværnsraketter sender Danmark også dele af 300 Stinger-missiler til Ukraine i krigen mod de russiske tropper.

Danmark sender op mod 2700 panserværnsraketter til Ukraine i kampen mod de russiske styrker, og der er tale om et meget potent våben.

Det siger Kristian Lindhardt, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet, til TV 2.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ønsker af hensyn til den operative sikkerhed ikke at oplyse præcist, hvilket våben der er tale om, over for TV 2.

Men af Forsvarets hjemmeside fremgår det, at det danske militær råder over et begrænset antal forskellige panserværnsvåben.

Militærforsker Kristian Lindhardt mener, at der kan være tale om panserværnsraketter af typen M72 EC LAW (Enhanced Capability Light Antitank Weapon), som Forsvaret indkøbte i 2018 af det norske firma Nammo.

Men principperne er de samme for alle typer af danske panserværnsraketter, og det gør våbnet særdeles velegnede til gadekampe, som for øjeblikket bliver udkæmpet i Ukraines hovedstad, Kiev.

- De er modbydelige at være oppe imod, og de egner sig glimrende til bykamp. Oddsene vil ikke være med de russiske kampvogne, hvis de bliver beskudt, forklarer Kristian Lindhardt.

M72 EC LAW

Panserværnsvåben M72 EC LAW - Enhanced Capability Light Antitank Weapon.

  • Kaliber: 66 millimeter
  • Længde: Under én meter

  • Vægt: 3,4 kilo

  • Kan gennembryde op mod 450 millimeter stål

Kilde: Forsvaret.dk

Panserværnsraketter med flere fordele

Militærforskeren fremhæver en lang række fordele ved det potente våben:

  • Éngangsvåben - brug og smid væk
  • Meget nemt at betjene
  • Skulderbåret - som at tage en taske på skulderen
  • Meget let, vejer blot et par kilo
  • Kan betjenes af én mand

Kristian Lindhardt mener, at panserværnsraketterne kan gøre en forskel for ukrainerne i den væbnede kamp mod de russiske tropper i landet. Våbnet er både meget håndterbart, det kan tages med overalt, og så kan det bruges af alle.

Panserværnsraketterne er perfekte til gadekampe

Kristian Lindhardt, militærforsker ved Forsvarsakademiet

Panserværnsraketterne egner sig især til at blive affyret på kortere afstand mod lettere pansrede køretøjer – eksempelvis den type af mandskabsvogne, som russerne benytter i Ukraine.

Våbnet er meget let at tage med sig, og derfor er det velegnet til bykampe, hvor det er afgørende at kunne stå i skjul for derefter at komme frem og affyre våbenet – uden selv at blive skudt.

- Det her våben vil virkelig batte i gadekampe. Det kan affyres ned ad boulevarder og er derfor perfekt til bykamp, siger Kristian Lindhardt.

Et kapløb med tiden

Panserværnsraketterne er desuden yderst lette at anvende, for brugsanvisningen sidder på siden af våbnet. Derfor kan det tages i brug inden for få minutter, forklarer militærforskeren.

Men han påpeger, at selvom raketterne kan benyttes af utrænede, så vil våbnet ikke være ligeså effektivt som i hænderne på de ukrainske soldater.

- Våbensystemer er mest effektive, når de betjenes af uddannet personel, fastslår Kristian Lindhardt.

Det helt store spørgsmål er dog, om de danske våben kan nå frem til frontlinjen i Ukraine, og det kan vise sig at blive et kapløb med tiden.

Våbnene skal nemlig først pakkes, så skal de fragtes til Ukraine, dernæst skal de udleveres til ukrainerne, som skal have spredt dem ud til kampzonerne. Det bliver ifølge militærforskeren ikke nogen let opgave.

- Det er noget, der tager måneder og år i fredstid. Alt kan lade sig gøre i krig, men det er en kompliceret operation – specielt fordi Ukraine er et land i krig, siger Kristian Lindhardt.

Sender også Stinger-missiler

De danske våben bliver taget fra Forsvarets operative beholdning. Her har forsvarschef Flemming Lentfer vurderet, at det er forsvarligt, at de kan undværes.

Udover de op mod 2700 panserværnsraketter vil Danmark også levere dele af 300 Stinger-missiler, der er lagt til bortskaffelse, til Ukraine i kampen mod de russiske tropper i landet.

- Det er første gang i nyere tid, at Danmark donerer våben til et land i krig, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på søndagens pressemøde.

Danmark er ikke det eneste land, der leverer våben til krigen i Ukraine.

Sverige har eksempelvis valgt at sende 5000 panserværnsvåben til Ukraine. Det oplyste den svenske statsminister, Magdalena Andersson søndag.