Krigen i Ukraine

Borgmester fremviser sønderskudt by: Dette er resultatet af den russiske invasion

Byen Bucha blev sammen med nabobyen angrebet af russiske styrker søndag.

Anatoli Fedoruk filmer sig selv foran et rygende landskab i den ukrainske by Bucha, vest for hovedstaden Kiev.

- Dette er resultaterne af deres (Ruslands, red.) invasion og af vores væbnede styrkers bedrift, siger han.

Han er byens borgmester og har stillet sig midt i byen for at dokumentere ødelæggelserne fra det russiske angreb på byen.

- Private boliger i nærheden blev også ødelagt, men vi genopbygger alt, lød det endvidere fra borgmesteren, der i videoen fortæller, at "alle er i live og raske".

- Alt bliver godt i Ukraine, slutter borgmesteren sin video.

Videoen er verificeret og bragt af nyhedsbureauet Reuters.

Sammen med videoen har nyhedsbureauet udgivet en række fotos, der ligeledes viser ødelæggelser i Bucha.

Bucha blev sammen med nabobyen Irpin udsat for et russisk angreb søndag, men ifølge The Guardian lykkedes det byerne at slå de russiske tropper tilbage. Dog ikke uden at det medførte massive skader på byen, som det ses i videoen og på billederne.

BBC har bekræftede oplysninger om, at blandt andet et lejlighedskompleks blev bombarderet i Bucha søndag.

Søndag var en svær dag i Ukraine

Ukraines militær beskriver søndag som en svær dag for landets styrker, hvor russiske tropper har fortsat beskydningerne. Styrkerne har været under beskydninger fra næsten alle retninger fra russiske soldater, lyder det ifølge Ritzau.

Blandt andet på en flybase sydvest for hovedstaden Kiev skulle ukrainske soldater have været under russiske artilleriangreb.

Satellitbilleder fra det private teknologiselskab Maxar søndag viser, at kilometerlange kolonner af russiske mandskabsvogne, kampvogne og lastbiler er cirka 64 kilometer væk fra Kiev med retning mod hovedstaden.

Det kan være tegn på en ny strategi for Rusland i Ukraine.

Præsident afviser at forlade Kiev

I mellemtiden fortsætter kampene i Ukraine. Søndag aften indtog russerne kystbyen Berdyansk, som rummer en flådebase og omkring 100.000 indbyggere.

Derimod er det ikke lykkedes at indtage hovedstaden Kiev.

Mandag morgen meddelte den øverstkommanderende for forsvaret i Kiev, generaloberst Alexander Sirsky, at Ukraine stadig har fuld kontrol over hovedstaden, selvom Rusland sender flere og flere styrker mod byen.

- Vi har stået imod og bliver ved med at slå tilbage mod fjendens angreb med succes, sagde Volodimir Zelenskij i en video søndag. Han har tidligere afvist at forlade Kiev.

Mindst 352 civile ukrainere, herunder 14 børn, er blevet dræbt, og 1684 mennesker er blevet såret, oplyser Ukraines sundhedsministerium ifølge Reuters.