Vi kommer til at tale om "historisk" Scholz-tale om 50 år, siger analytiker
Eksperter er ikke i tvivl: Olaf Scholz' tale til det tyske parlament er banebrydende og vil påvirke den danske udenrigs- og forsvarspolitik.
Tyskland vil investere over 2 procent af landets BNP på forsvar og afsætter 100 milliarder euro til militære investeringer allerede nu.
Det var budskabet i en opsigtsvækkende tale, som den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, holdt i det tyske parlament søndag formiddag.
- Vi må investere mere i vores lands sikkerhed for at beskytte vores frihed og demokrati. Vi ønsker et forsvar, der beskytter os effektivt. Vi vil øge forsvarsbudgettet i 2022 med 100 milliarder til militære investeringer. Vi gør det for vores egen sikkerhed, siger Scholz.
100 milliarder euro svarer til cirka 744 milliarder danske kroner.
Kansleren tilføjede, at der er tale om et vendepunkt i tysk politik.
- Verden vil i fremtiden ikke være den samme, som den var førhen.
Scholz: Sanktionspakken er uden fortilfælde
Lørdag aften meddelte den tyske regering, at man vil skifte væk fra en årelang politik mod våbeneksport til krigszoner og sende både Stinger-missiler og panserværnsvåben til Ukraine.
Kansleren modtog store bifald, da han under talen nævnte, at Tyskland er gået med til at sende våben til Ukraine.
Samtidig understregede han, at Tyskland bakker op om at ekskludere vigtige russiske banker fra banksystemet SWIFT.
- Sanktionspakken er uden fortilfælde. Vigtige russiske banker ryger ud af SWIFT-systemet, og vi skal forbeholde os retten til yderlige sanktioner, siger Scholz.
Tyskland vil fremadrettet også investere markant i vedvarende energier og gøre sig mindre afhængig af russisk gas ved at afsøge andre markeder, påpegede den tyske kansler.
En tale, der vil huskes om 50 år
Tysklands forsvarspolitik har længe været præget af en tilbageholdende tilgang på grund af landets historie med konflikter i det 20. århundrede.
Derfor er budskabet i talen også ekstraordinært opsigtsvækkende, siger TV 2s Tyskland-analytiker Mirco Reimer-Elster.
Han advarer om at kalde taler for "historiske", men mener, at det i dette tilfælde er passende.
- Det her var en historisk tale. Et fuldstændigt paradigmeskifte og et opgør med den tyske udenrigspolitik, som vi har kendt den.
Det mest bemærkelsesværdige er ifølge Mico Reimer-Elster, at Tyskland finder 100 milliarder euro i et engangsbeløb til at styrke det tyske forsvar, men også at Tyskland fremadrettet vil bruge mere end 2 procent af BNP på forsvaret.
- Scholz har på cirka 30 minutter gjort op med den dominerende tankegang i Tysklands udenrigspolitik siden Den Kolde Krig og genfortolket forholdet til Rusland og samtidig klart sagt til de andre lande i Europa: I kan ikke gemme jer bag Tyskland. Det er en enestående tale, vi kommer til at tale om om 25 og 50 år, mener han.
Tyskland ud af Anden Verdenskrigs skygge
Ifølge TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede kommer Tyskland politisk ud af den skygge, der har hængt over landet siden Anden Verdenskrig.
- Der har været den her krigsskygge, der har fået NATO og de øvrige lande i Europa til at sige: "Vi var nødt til at tage hensyn til Tyskland". Det er slut nu, siger Lotte Mejlhede.
Hun tror, at talen vil påvirke den danske udenrigspolitik i mange år frem.
Danmark har traditionelt har lagt sig i slipstrømmen på Tyskland sikkerhedspolitisk.
- Den her tale vil starte en debat i rigtig mange parlamenter i Europa. Det er slut med at gemme sig bag Tyskland, siger Lotte Mejlhede.