Store demonstrationer over hele Europa mod Rusland

Flere end 1700 demonstranter i Rusland er i løbet af søndagen blevet tilbageholdt af russisk politi.

Mens russiske tropper fortsætter med at trænge ind i Ukraine, bliver flere og flere demonstrationer stablet på benene rundt omkring i Europa for at vise solidaritet med Ukraine.

Siden torsdag har der hver dag klokken 17 været afholdt demonstration foran den russiske ambassade i København.

Men søndag tog fremmødet nye højder, da flere end 10.000 mennesker var mødt op for at vise deres utilfredshed med Ruslands invasion af Ukraine.

Blandt de tusindvis af fremmødte var der flere ukrainere, og de var overvældet over den danske støtte.

- Jeg siger bare tusind tak for al den støtte. Jeg synes, det er så flot, at nærmest hele Danmark er med os, lød det fra Gina M. Garde, som har stået uden foran den russiske ambassade hver eftermiddag siden torsdag.

Taknemmelig for den europæiske støtte

Over 360.000 ukrainere menes at være flygtet fra deres hjemland siden invasionen.

Danmark har også modtaget de første ukrainske flygtninge, og en af dem, som har taget den lange tur fra Ukraine til København, er Helena Tomasson.

Københavns Politi estimerer, at der 15.30 var cirka 400 mennesker foran den ukrainske ambassade i København. Video: Louise Bolvig Hansen

Stående med et skilt, hvor der står ”stop Putin, stop krig” fortæller hun, at hun både har måttet efterlade sin 30-årige søn og sit galleri i Kiev.

- Jeg er så stolt over, at så mange mennesker er med os. Jeg er taknemmelig for den europæiske støtte, siger hun til TV 2.

Den danske demonstration var arrangeret af en række ungdomspartier og organisationer. På talerlisten var flere partiledere og folketingsmedlemmer, herunder statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Mindst 100.000 demonstranter i Berlin

I Tysklands hovedstad, Berlin, tog mindst 100.000 mennesker gåturen fra Brandenburger Tor til Ruslands ambassade i den centrale del af byen.

Det præcise antal demonstranter er dog ikke fastslået, da Greenpeace i Tyskland angav antallet af fremmødte til 500.000, mens Berlins politi anslog mængden til at være 100.000.

Flere var iklædt det ukrainske flags farver, blå og gul, mens de bar skilte med ord som ”ingen tredje verdenskrig” og ”stop morderen” med henvisning til Rusland præsident, Vladimir Putin.

- Jeg er personligt skuffet over Rusland, sagde ukrainske Valeria Moiseeva til AFP og tilføjede, at hendes mor på det tidspunkt sad i en kælder i den ukrainske hovedstad af frygt for bomber.

1700 anholdt i Rusland

Udover København og Berlin gik folk også på gaderne i blandt andet Prag, Madrid, Rom, Lissabon og London i løbet af søndagen.

Men også i Rusland stimlede folk sammen for at udtrykke deres utilfredshed med krigen.

Det resulterede i, at flere end 1700 personer blev tilbageholdt af russisk politi i 46 forskellige byer, skriver Reuters.

Det får det samlede antal anholdte russiske demonstranter op på 5500 siden torsdag ifølge den uafhængige protestgruppe OVD-info.

Ruslands sikkerhedsstyrker har tidligere slået hårdt ned på demonstrationer med kritik af præsident Vladimir Putins regering.