Ruslands mest dødbringende ikkenukleare våben spottet nær Ukraine

TOS-1 suger al luft ud af omgivelserne, smadrer menneskers indre organer og er berygtet for at koste civile liv, advarer militærekspert.

Mens Rusland presser på for at få det militære overtag i Ukraine, kan de russiske styrker være på vej til at tage det helt tunge artilleri i brug.

CNN-journalisten Frederik Pleitgen har spottet det russiske missilsystem TOS-1 syd for den russiske by Belgorod – tæt på grænsen til Ukraine.

TOS-1 Solntsepyok (på russisk ”den brændende sol”, red.) er et såkaldt termobarisk missilsystem med en kaliber på 220 millimeter monteret på en T-72-kampvogn. Termobare våben indeholder en tank med en flygtig væske eller fint eksplosivt eller metallisk pulver og to eksplosive ladninger.

Et TOS-1-batteri indeholder 24 missiler med en rækkevidde på op til 6 kilometer, men i 2020 præsenterede Rusland det opdaterede TOS-1A-system med missiler med en rækkevidde på op til 10 kilometer.

Efter affyring af missilet åbner den første eksplosion tanken og spreder dens indhold i en sky, der blandes med den omgivende luft. Derefter eksploderer den anden ladning, hvilket skaber et kraftigt overtryk ved forbrænding af luften. Det samme sker ved en konventionel bombe, men med TOS-1 er effekten mellem halvanden til to gange kraftigere. Derfor kaldes TOS-1 også en vakuumbombe.

Suger al luft ud af omgivelserne

Overtrykket fra eksplosionen medfører, at al luften bliver suget ud af omgivelserne i en radius på op til 1,5 kilometer og skaber samtidig en voldsom trykbølge med enorm ødelæggende effekt.

Det betyder også, at mennesker får suget al luft ud af lungerne og risikerer en smertefuld død, fordi de indre organer smadres. TOS-1 er især effektivt mod fjendtlige styrker, der skjuler sig i kældre, bunkere eller grotter.

TOS-1 blev første gang brugt i kamphandling i Afghanistan under krigen med Sovjetunionen i 80’erne. Senere er missilsystemet blevet brugt i krigen mellem Rusland og Tjetjenien i 1999-2000. Ifølge Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) blev TOS-1 også spottet i 2015 under en militærøvelse hos de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Mest dødbringende ikkenukleare våben

TOS-1 er på menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watchs liste over forbudte våben, og en lang række NGO’er fordømmer våbnet på grund af den smertefulde død, det kan medføre.

TOS-1 betegnes af militæreksperter som Ruslands mest dødbringende ikkenukleare våben.

Ifølge major og militærforsker Kristan Lindhardt fra Forsvarsakademiet er TOS-1-systemet især effektivt, hvis man er oppe imod en fjende, som har barrikaderet sig i forsvarspositioner bag for eksempel sandsække, pigtråd eller under jorden.

- Men da TOS-1 er et såkaldt fladevåben, der rammer store arealer, er der også overvejende sandsynlighed for, at det vil koste civile liv. Modsat for eksempel krydsermissiler, der er et decideret præcisionsvåben, fortæller Kristan Lindhardt til TV 2.

Kan jævne parcelhuskvarter med jorden

Derfor forestiller militærforskeren sig heller ikke, at russerne vil bruge TOS-1 i indtagelsen af Ukraines storbyer.

- Men det vil så let som ingenting kunne jævne et parcelhuskvarter med jorden eller ramme tropper, der har skjult sig på et større areal som en mark eller i en skov, siger Kristan Lindhardt.

Han undrer sig over, at det er en såkaldt CBRN-enhed (kemisk, biologisk, radiologisk og nuklear-enhed, red.), der ifølge efterretningerne ser ud til at ledsage det TOS-1-system, der har kurs mod Ukraine.

- Nu ved vi jo ikke, om det skal bruges i Ukraine, men hvis det skal, kunne det være, fordi russerne har planlagt en angrebsakse i et område med atomkraftværker. Så CBRN-enheden skal formentlig sikre, at TOS-1 ikke ved en fejl udløser en atomar ulykke. Det er den eneste forklaring, jeg kan komme med, lyder det fra Kristian Lindhardt.