Krigen i Ukraine

Rusland øger sit atomberedskab, siger Putin

Ukraine har søndag indvilliget i at mødes til forhandlinger med Rusland.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har sat sine afskrækkelsesstyrker, som har adgang til atomvåben, i højt beredskab.

Det siger han på russisk stats-tv ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Putin siger, at Vesten ikke alene tager "uvenlige" midler i brug over for Ruslands økonomi, men at "topfolk i NATO-lande tillader sig at komme med aggressive udtalelser om vores land".

- Det viser jo, at Putin er ved at miste forstanden, siger udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo til TV 2.

Skal ikke lade os skræmme

Putins udmelding er ”designet til at være opsigtsvækkende”. Det siger Henrik Breitenbauch, leder på center for Militære Studier på Københavns Universitet, til TV 2.

- Den handler primært om, at Rusland reagerer på NATO’s øgede beredskab og sanktioner. Det er grundlæggende Putin, der ruller ærmet op, flekser og siger ”se min store overarm”. Det er designet til at skræmme, og derfor er det vigtigt, at vi ikke lader os skræmme af det, men slår koldt vand i blodet, lyder det fra Breitenbauch.

Han understreger, at udmeldingen ”selvfølgelig er alvorlig”, men at det russiske atomberedskab er et teoretisk modsvar til det tilsvarende i USA. Og det er meningen, at de strategiske atom-arsenaler aldrig skal bruges af parterne.

- Der er ingen grund til at tro, at det her er andet end en politisk handling, som handler om at virke farlig, siger Henrik Breitenbauch.

Ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen handler det for Putin mest om signalværdi. Han finder det usandsynligt, at Putin vil gøre brug af atomvåben i krigen mod Ukraine.

- Det er en trussel rettet mod Vesten. Rent militært betyder det nok i virkeligheden ikke så meget, fordi atomvåben generelt altid er på et højt beredskab. Men det er en tydelig trussel om, at Rusland har atomvåben og måske kunne finde på at bruge dem, siger Anders Puck Nielsen til Ritzau.

USA: Totalt uacceptabelt

Kort efter Putins udmelding skriver flere medier, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har indvilliget i at indgå fredsforhandlinger med Rusland ved grænsen mellem Hviderusland og Ukraine.

- Når der samtidig er forlydender om, at han vil forhandle med Ukraine, kunne man jo forestille sig, at han vil bruge atomberedskabet til at stå stærkt i forhandlingerne. Men det er et utrolig farligt våben at tage i brug i forhandlingerne. Han vil jo aldrig kunne forsvare over for sin egen befolkning, at han truer med at udslette en hel befolkning, siger Jacob Kaarsbo.

USA's FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, kalder Vladimir Putins seneste skridt for "totalt uacceptabelt".

- Det betyder, at præsident Putin fortsætter med at eskalere denne krig, siger hun.

Afslog forhandlinger

Tidligere på dagen meddelte Ruslands regering, at en russisk delegation var taget til Gomel i Hviderusland for at forhandle.

I første omgang afslog Volodymyr Zelenskij, at forhandlingerne kunne foregå på hviderussisk jord med den begrundelse, at Hviderusland er meddelagtig i Ruslands krig.

Ifølge ukrainsk militær har Rusland flere gange affyret missiler mod Ukraine fra hviderussisk territorium.

Ruslands invasion af Ukraine har varet siden natten til torsdag 24. februar.