Udland

Dansk far lærer sine børn at lave molotovcocktails: - Vi er næsten konstant på grådens rand

Kommer russerne til byen, vil familien gøre alt, hvad de kan, for at gøre sig til ”små grå mus” og undgå konfrontationer.

Lørdag aften tog danske Nicolaj Rode sin ældste datter med på den lokale tankstation for at købe øl.

De skulle være af mærket Corona. Ikke fordi det er hans yndlings-øl, men fordi flasken er den bedste, når man skal lave molotovcocktails.

Sammen med sin ukrainske kone og deres to døtre på 10 og 13 sidder Nicolaj Rode nemlig lige nu fast i en lille by i Ukraine - nogle timer fra den polske grænse.

Vi prøver at tage den tristhed, sorg og bekymring og vende det til had

Nicolaj Rode, IT-konsulent

Her forbereder de sig alle fire på det værste.

- Vi sidder og snakker om, hvordan vi skal stykke en molotovcocktail sammen, så det sidder fast på tøjet og brænder ind. Og at man ikke skal kaste den på dem, men foran dem, så flasken går i stykker, fortæller Nicolaj Rode til TV 2.

- Jeg er pissebange for, hvad de kan finde på

Byen, som familien befinder sig i, er blevet et midlertidigt hjem for tusindvis af flygtninge på vej mod Polen.

Men selvom grænsen kun er en køretur væk, risikerer familien at blive fanget i timelange køer. Og den risiko tør Nicolaj Rode ikke løbe.

Ifølge familiefaren florerer der nemlig videoer på nettet, som skulle vise russiske tropper hive civile ud af deres biler og slå dem ihjel.

Søndag anklagede Zelenskij ifølge CNN russiske tropper for bevidst at angribe civile. Det har den russiske forsvarsminister tidligere afvist.

- Man sidder lidt i saksen, og kan ikke rigtig komme nogen steder. Så vi føler, at vi bliver nødt til at forskanse os, siger danske Nicolaj Rode.

Men ruller de russiske tropper ind i byen, hvor Nicolaj Rode befinder sig, frygter han, at de vil gå til angreb på civile. Også hans to små piger.

Derfor forbereder han dem også på det værst tænkelige. Eksempelvis, hvordan man forsvarer sig selv med en molotovcocktail.

- For at være helt ærlig er jeg pissebange for, hvad de kan finde på. Så vi er lidt der, hvor hvis man ser en russer, så dræb ham. For hvis du ikke gør det, så dræber han måske dig, siger Nicolaj Rode.

Perspektiv

Hvad er en molotovcocktail?

Molotovcocktails er blevet brugt i konflikter verden over. Eksempelvis i Honduras i 2019.

En molotovcocktail er en primitiv brandbombe, som i årevis er blevet brugt i konflikter verden over.

Den består af en glasflaske fyldt med en brandbar og ofte klistret væske samt en klud, som antændes, inden den kastes mod fjenden.

Når flaskes smadres, antændes væsken og spredes ud over målet. Og selvom våbenet er simpelt, er det "meget effektivt i byzoner". Det fortæller Steen Kjærgaard, som er major og militærforsker ved Forsvarsakademiet.

- En molotovcocktail er effektiv mod mindre og gamle biler, men har naturligvis ikke den store styrke imod en kampvogn, siger han.

Hadet bliver til et skjold

Kommer russerne til byen, vil familien gøre alt, hvad de kan, for at gøre sig til ”små grå mus” og undgå konfrontationer, understreger Nicolaj Rode.

Men indtil da tror han, at forberedelserne på det værste kan hjælpe hans familie gennem krisen.

- Guderne skal vide, at vi næsten konstant er på grådens rand. Det er også derfor, vi prøver at tage den tristhed, sorg og bekymring og vende det til had. Man tager ligesom et skjold på, for ellers bliver man skingrende skør, fortæller han.

Som dansker synes Nicolaj Rode, at det er makabert at forberede sine børn på kamp.

Men samtidig understreger han, at hans kone og to piger er ukrainere. Derfor er de også vokset op med truslen om, at russerne en dag kunne angribe.

- Jeg er meget overrasket over, hvor stærke de er, og hvor roligt de tager situationen. Jeg er uden tvivl den mest skrækslagne her, siger han.

Civile ukrainere griber til våben

Siden russiske tropper torsdag rullede ind over Ukraines grænser, har civile grebet til våben.

Allerede på invasionens første dag opfordrede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, alle statsborgere, der er i stand til at kæmpe, til at slutte sig til landets forsvarsstyrker.

Derudover har parlamentet givet civile ret til at bære våben og oprettet en international legion for udenlandske frivillige, der ønsker at kæmpe på Ukraines side.

På Twitter har Ukrainske myndigheder både delt opskrifter på molotovcocktails og billeder af ukrainere, der masseproducerer de primitive brandbomber.

Ifølge FN's humanitære koordinationskontors seneste overblik over civile ofre i invasionen er 64 døde og 240 sårede, men at det reelle tal er betragteligt højere.