Ukrainsk kvindes appel til Vesten berører Tantholdt midt i NEWS-udsendelse

Ukraine har i dagevis bedt Vesten om hjælp. En ukrainsk kvinde fortæller, at hun gemmer sig i undergrunden med sin mor, når bomberne falder.

På de mennesketomme gader i Ukraines hovedstad, Kiev, lørdag mødte TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt den ukrainske kvinde Nataliya, som kunne fortælle, at hun er meget bange.

- Jeg har det forfærdeligt. Det er en forfærdelig krig. Det eneste, jeg kan sige, er, at Ukraine har brug for jeres hjælp, sagde hun og fortsatte:

- Vi beder jer, beskyt vores luftrum. Hvis ikke I beskytter vores luftrum, bliver det en tredje verdenskrig.

Rasmus Tantholdt spurgte hende, hvad hun tror, der sker i de kommende timer.

- Jeg ved det ikke. Jeg ved kun, at NATO kan forhindre en tredje verdenskrig. Jeg er ked af, at jeg er så ynkelig, men jeg vil sige til alle, der følger med: Verden er for lille. Lad ikke én mand ødelægge hele kloden.

Den ukrainske kvinde fortæller, at hun de seneste nætter har hørt bombardementer fra luften, og at hun ønsker, at Vesten forsøger at stoppe de russiske fly.

- Det er hele tiden. Jeg måtte gemme mig i undergrunden sammen med min mor, siger hun.

Hun siger, at Ukraines hær er stærk og godt kan vinde over russerne, men kun hvis NATO hjælper i luftrummet.

- Min appel til alle: hjælp os med at beskytte luften. Vi har en fantastisk hær, der kan klare resten. Men hjælp os. Beskyt os.

Efter Nataliyas appel måtte Rasmus Tantholdt sunde sig.

På de mennesketomme gader i Ukraines hovedstad, Kiev, mødte TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt ukrainske Nataliya, der fortalte, at hun var meget bange.

Ukraines præsident kæmper for støtte

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, har de seneste dage været klar i spyttet om, at han mener, Vesten bør sende hjælp til ukrainerne omgående.

Lørdag talte han med både EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, om at få mere europæisk støtte.

- Dette er et afgørende øjeblik for at vælge den langvarige diskussion og én gang for alle træffe en beslutning om Ukraines medlemskab i EU, skriver Zelenskij og tilføjer, at han har bedt om yderligere assistance.

- Ukraine bekæmper angriberne med våben i hånd, ved at forsvare sin frihed og europæiske fremtid, lyder det i et andet opslag, hvor Zelenskij også skriver:

- Jeg tror på, at EU også vil vælge Ukraine.

Han kommer også med en appel til borgerne i Europa om, at han hilser al den hjælp, folk er villige til at tilbyde, velkommen.

- Dem, der vil komme og hjælpe os: Gør det, og vi giver jer våben, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten siger videre, at det ukrainske folk har gjort sig fortjent til et medlemskab i EU efter deres kamp for frihed mod de russiske styrker. Og så fordømmer han Putin.

- Tusindvis af ofre og flere hundrede krigsfanger. De kan ikke forstå, hvorfor de er blevet sendt til Ukraine for at dø, siger han om de russiske soldater.