Rusland invaderer Ukraine

To russiske parlamentsmedlemmer taler mod krigen

De to medlemmer appellerer til, at russerne trækker sig tilbage.

For første gang taler et medlem af det russiske parlament Dumaen nu imod den russiske invasion af Ukraine. Der er tale om Mikhail Matveev fra Den Russiske Føderations Kommunistiske Parti, der vil forhindre invasionen:

- Krigen bør stoppes øjeblikkeligt. Stemte for anerkendelsen af Donetsk og Lugansk. Jeg stemte for fred, ikke krig. For at Rusland kunne være et skjold, så Donbass ikke blev bombet, ikke for at Kiev skulle bombes, skriver han nu på Twitter.

Et andet medlem af kommunistpartiet, Oleg Smolin, har ligeledes været ude at sige, at russerne bør trække sig. I en udmelding siger han, at han havde forventet, Rusland kun ville indtage Donbass.

Dumaen gav Putin rygstød til krig

Det var Dumaen, der for knap to uger siden vedtog at sende en resolution til præsident Vladimir Putin om anerkendelse af de to selverklærede republikker i det østlige Ukraine Donetsk og Lugansk.

Siden gav parlamentets 450 medlemmer Putin tilladelse til at bruge de væbnede styrker uden for landets territorium.

Efter Putin fik godkendelsen fra parlamentet, sagde han, at fredsaftalen i Ukraine er død, og at Rusland derfor ikke bryder nogen love.

Putin grillede nervøse rådgivere

Tidligere på ugen dukkede der et klip op fra et møde mandag mellem Putin og hans øverste sikkerhedsrådgivere om anerkendelsen af udbryderrepublikkerne.

Her var det tydeligt, ifølge flere medier, blandt andet The Guardian, at Putin på skift grillede sine sikkerhedsrådgivere.

En ad gangen måtte de stå skoleret for præsidenten. Da turen kom til Sergei Naryshkin, leder af Rusland spiontjeneste, der blev spurgt, hvorvidt han bakkede op om beslutningen om at støtte Lugansk og Donetsk, begyndte han at stamme nervøst.

- Tal tydeligt, lød det skarpt fra Putin, hvorefter spionchefen til sidst fandt ordene til at sige, at han støttede, at de to selverklærede republikker blev en del af Rusland.

Men dertil svarede Putin, at det ikke var temaet i diskussionen, kun selve anerkendelsen af udbryderrepublikkerne var på bordet.

Det er en ære at være på sanktionsliste, siger Putin-støtte

TV 2 har tidligere på ugen talt med Aleksander Borodai, som er medlem af Dumaen for regeringspartiet Forenet Rusland.

Han er på listen over de økonomisk og politisk magtfulde skikkelser, som de vestlige lande ønsker at ramme med sanktioner.

- Det rører mig overhovedet ikke. På en måde er det en ære. Mange af mine venner er der, og jeg er glad for at være iblandt dem. Faktisk ville jeg blive fornærmet, hvis de havde glemt at sætte mig på listen, siger Borodai.

Torsdag indledte Rusland et angreb på Ukraine. Russiske soldater er nu trængt ind i hovedstaden Kiev, hvor der meldes om kampe i gaderne.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har bedt om fredsforhandlinger med Rusland. Få overblikket over, hvad vi ved om Ruslands angreb på Ukraine, her.