Rusland invaderer Ukraine

Tiktok har fået særlig birolle i Ruslands invasion af Ukraine

Det sociale medie Tiktok flyder over med videoer af Ruslands invasion af Ukraine, og mediet har fået en særlig rolle i konflikten.

Tiktok er i de flestes bevidsthed nok mest kendt for søde danse- og sangvideoer.

Men i løbet af de seneste dage og uger er det videobaserede sociale medie pludselig blevet en faktor i hele situationen omkring Ruslands invasion af Ukraine.

For her er Tiktok blevet en platform fyldt med krigs- og militærrelaterede videoer – filmet af helt almindelige mennesker – både fra den ene og den anden side af grænsen mellem Ukraine og Rusland. Og både før, under og efter selve invasionen.

Militære konflikter er i høj grad også blevet digitale, og det har de været i årtier. Men særligt denne konflikt har taget et nyt skridt på sociale medier – og særligt på Tiktok.

Ifølge Eva Fog Noer, der er digital pædagog og ekspert i sociale medier, har vi ikke tidligere set noget lignende på Tiktok. Hun har gennem de sidste uger set til, mens Tiktok er blevet fyldt med materiale fra Rusland og Ukraine. Både fra ukrainere, der via Tiktok dokumenterer russiske soldaters indtog i landet, og også russere, der bruger mediet til at ”undskylde” hjemlandets ageren.

- Der er utroligt mange, der bruger Tiktok lige nu som en måde at komme ud med information og gøre opmærksom på tingene på, siger Eva Fog Noer og fortsætter:

- Det er utroligt nemt at dele videoer på Tiktok, og det er utroligt nemt at blive broadcastet til rigtigt mange mennesker. Det er derfor, der pludselig er så mange, der bare kan lave en video ganske nemt og på kort tid gøre opmærksom på deres situation. Hvad, der sker ude i de små samfund, ville man normalt ikke få at vide, medmindre der kom et øjenvidne. Men nu er der et digitalt øjenvidne, som kan sætte det på verdenskortet på fem sekunder. Og med en algoritme, der er så dygtig og kan sprede det i hele verden på ingen tid.

Tiktoks algoritme vægter brugergenereret indhold over professionelt indhold på platformen, og derfor kan krigsvideoer filmet af helt almindelige borgere lynhurtigt gå viralt.

Når en hundelufter bliver vidne til verdenshistorie

Men hvilke videoer er det så, der bliver delt på Tiktok og tiltrækker sig så meget opmærksomhed? Det er videoer fra helt tilfældige mennesker, der pludselig falder over verdenshistorien.

For eksempel en video fra Tiktok-brugeren Maria02903, der i dagene op til selve invasionen delte en video, hvor hun tilsyneladende sidder på passagersædet af en bil, der overhaler en lang konvoj af russiske kampvogne. Det samme har brugeren natalinka...n gjort.

Også en opsigtsvækkende video filmet af en hundelufter på tur med sin hund i en skov nær grænsen til Ukraine, der er delt af Tiktok-brugeren aleksandrsmoke, har vakt opsigt.

På videoen kan man se en lang række af russiske militærkøretøjer, der ifølge Washington Post er affyringsaggregater til ballistiske missiler, på farten. Og den slags videoer er blevet delt i stor stil. Og de er hver især med til at danne et grundigt billede af, hvor konflikten befinder sig lige nu – både for venner og fjender.

- Det er jo et fantastisk våben såvel som redskab. Vi er jo i en situation, hvor information er det, der styrer alt nu om dage. Med sociale medier kan du jo pinpointe ned til et mikroskopisk område, hvor folk befinder sig, siger Eva Fog Noer.

Hun understreger dog, at det ikke nødvendigvis er positivt. Langtfra endda. For sociale medier – og i særdeleshed et medie som Tiktok – giver mulighed for at manipulere med virkeligheden og måske forvirre fjenden.

- Det er også muligt at skabe ekstrem misinformation. Og det er jo der, det bliver et meget tveægget sværd. Vi ved jo allerede, at russerne er ekstremt dygtige til cyberkriminalitet. Det er ikke særligt svært at forestille sig, at russerne pludselig vil begynde at bruge medierne på den måde, siger Eva Fog Noer.

- Så på den ene side kan det være et rigtigt godt redskab i forhold til at finde ud af, hvor folk er. Og på den anden side kan det være et rigtigt heldigt redskab for Rusland, der kan bruge det til at sprede så meget misinformation som muligt, tilføjer hun.

Tiktok er siden selve torsdagens invasion også blevet fyldt med videoer af deciderede kamphandlinger. Skræmmende videoer, der er blevet offentliggjort af rædselsslagne lokale ukrainere, der på den måde har været med til at fortælle alverdens borgere og politikere om invasionens udvikling.

Russiske soldater forbydes at bruge Tiktok

Men for Vladimir Putin og den russiske regering har den udbredte brug af Tiktok også fået en yderst negativ slagside. Og ifølge Daily Mail har russiske sikkerhedschefer lanceret en decideret kampagne, der opfordrer russiske soldater til at droppe brugen af Tiktok.

Det kommer som konsekvens af en række tilfælde, hvor russiske soldater selv har delt videoer på sociale medier og på den måde lækket militære hemmeligheder og information om russernes fremfærd og lokation.

Derfor er en særlig plakat begyndt at florere blandt russiske soldater. En plakat, der viser et motiv af en russisk soldat, der siger "nej", da han bliver rakt en mobiltelefon med Tiktok på skærmen.

Kampagnen er en slags nyfortolkning af den britiske kampagne fra Anden Verdenskrig, hvor englændere blev advaret om at tale for højt på offentlige steder, fordi fjenden kunne finde på at lytte med. "The Walls Have Ears" lød budskabet dengang på plakaterne, "væggene har ører".

Online antikrigsdemonstrationer i Rusland

Tiktok er også blevet et vigtigt redskab for de russere, der langtfra er tilhængere af præsident Putins ageren.

På mediet findes adskillige videoer af antikrigsdemonstrationer verden over, hvor også russere bruger mediet til at sige fra. Og simpelthen til at undskylde.

- Vi så noget lignende under Donald Trumps regeringstid i USA, hvor folk lavede alle mulige forskellige former for aktioner mod ham. Det var jo ikke en krig, men stadig en form for revolution, der foregik gennem Tiktok. Nu bliver platformen så brugt til at fortælle Ukraines historie. Og til at fortælle historien om de russere, der virkelig ikke ønsker det, der sker lige nu, siger Eva Fog Noer.

Tiktok betegnes ofte som verdens hurtigst voksende sociale medie. Og lige nu er platformen med til at tegne den verdenshistorie, som lige nu er ved at blive skrevet i Europa.

- Det er en form for sandhedsvidne. En metode, der giver alle mennesker på hele jorden mulighed for at følge med. Lige så vel som det er et sted, hvor misinformation kan spredes. Og det er derfor, vi skal være opmærksomme. Meget opmærksomme, siger Eva Fog Noer.