Rusland får hjælp af nogle af de mest rå militære mænd i verden, siger dansk ekspert

Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, ønsker ikke, at andre lande kan angribe Rusland via Ukraine, siger han i en video.

Den russiske republik Tjetjenien har sendt styrker til Ukraine for at hjælpe Rusland.

Det oplyser Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, i en video, hvor han også opfordrer ukrainerne til at vælte deres egen regering.

At Tjetjenien nu sender styrker til Ukraine, kalder to danske eksperter for "opsigtsvækkende".

- Det er nok et signal om, at russerne har det svært, og så vil man tage handskerne af, siger Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, til TV 2.

For med tjetjenske styrker i Ukraine kan krigen tage en ny, blodig drejning, frygter den sikkerhedspolitiske kommentator. Det tjetjenske militær er nemlig kendt for at være særdeles brutalt, og derfor kan deres indblanding ende med at blive rigtig grim, siger han.

Ry for at være slyngler

Rusland og den selvstyrende russiske region Tjetjenien har ellers været i konflikt ad flere omgange.

Dem (tjetjenske soldater, red.), der er tilbage, er måske nogle af de mest rå fyre i den militære verden

Henrik Breitenbauch, centerleder for Militære Studier på Københavns Universitet

To gange har de været i krig med hinanden, og det var den russiske præsident, Vladimir Putin, som i 1999 startede en nådesløs krig mod Tjetjenien. En krig, der jævnede Tjetjeniens hovedstad, Grosnyj, med jorden og dræbte tusindvis af mennesker.

Forholdet er dog blødt op med årene, og den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, er kendt som en af Putins loyale støtter.

Men krigene har hærdet den tjetjenske befolkning, og det er derfor nogle barske soldater, som nu befinder sig i Ukraine, fortæller Henrik Breitenbauch, centerleder for Militære Studier på Københavns Universitet, til TV 2.

- De har et ry for at være nogle rigtige slyngler. Kampene i Tjetjenien har været nogle af de værste nogensinde. De, der er tilbage i den sidste ende, er måske nogle af de mest rå fyre i den militære verden, siger han.

Melder om indtaget militært anlæg

Ramzan Kadyrovs opfordring til at vælte den ukrainske regering minder om den opfordring, som Putin kom med i en udtalelse fredag, hvor han betegnede Ukraines politiske ledere som "nynazister".

Den tjetjenske leder ønsker ikke, at andre lande kan angribe Rusland via Ukraine, siger han i sin video som en af grundene til, at han har sendt tjetjenske styrker ind i landet.

Han oplyser samtidig, at hans styrker ikke har lidt nogen tab indtil videre. Derimod skal de have indtaget et militært anlæg i Ukraine, hævder han. Det fremgår ikke, hvor i landet det skulle være sket.

Det er ikke oplyst, hvor længe de tjetjenske styrker har været til stede i Ukraine. Heller ikke, hvor mange soldater republikken har sendt afsted.

Ifølge Kadyrov kan de russiske styrker "nemt" indtage store byer i Ukraine, herunder hovedstaden, Kiev.

Grunden til, at det ikke er sket endnu, er ifølge den tjetjenske leder, at man ønsker at undgå civile tab.