Rusland invaderer Ukraine

Ukraine: Russiske tropper i Kiev – melder om kampe mod russisk panser

Samtidig vil Rusland sende faldskærmssoldater til at bevogte det nedlagte Tjernobyl-atomkraftværk.

Russiske soldater befinder sig nu i Kiev-bydelen Obolon ifølge et Twitter-opslag fra det ukrainske forsvarsministerium.

Ministeriet beder lokale om at være på vagt og angribe fjenden med molotovcocktails eller søge i skjul.

Samtidig meddeler en talsmand for det russiske forsvarsministerium ifølge Reuters, at Rusland vil sende faldskærmssoldater til at bevogte det nedlagte Tjernobyl-atomkraftværk, som russiske styrker tog kontrollen med torsdag.

Strålingsniveauet i området er normalt, melder talsmanden.

Ukraine: 33 civile mål bombet

Tidligere fredag morgen delte Ukraines væbnede styrker billeder af en ødelagt bro over floden Téteriv, hvor et stort antal pansrede køretøjer fra Rusland ifølge ukrainsk militær var i kamp med ukrainske styrker ikke langt fra hovedstaden, Kiev.

Tweetet herunder, hvor man kan se billeder af broen, er også delt af Ukraines forsvarsministerium.

Fredag morgen hævder Rusland at have ødelagt 118 steder med militær infrastruktur i Ukraine.

Ifølge Ukraine har Rusland bombet 33 civile mål det seneste døgn. Det siger Vadym Denysenko, der er talsmand for Ukraines indenrigsministerium.

- Russerne siger, at de ikke angriber civile mål, men 33 civile mål er blevet ramt i løbet af de seneste 24 timer, siger han ifølge Reuters til nyhedsbureauet Interfax.

Kraftige eksplosioner

Natten igennem har der været flere missilangreb mod Kiev.

Den ukrainske hovedstad har tidligt fredag morgen været præget af flere kraftige eksplosioner omkring klokken 04.30 lokal tid.

De væbnede styrker skriver desuden på Facebook, at det ukrainske luftforsvarssystem efter klokken 03.00 dansk tid forhindrede to "dødbringende gaver" i at ramme hovedstaden.

Ifølge en rådgiver i den ukrainske regering Anton Gerasjtjenko er der tale om et angreb mod hovedstaden med krydsermissil eller ballistiske missiler.

Ukraine: Rusland bruger vores udstyr

Billeder fra det ukrainske beredskab herunder viser en beboelsesejendom i Kiev, der er gået i brand omkring klokken 04.20 her til morgen.

Ukrainsk tv fortæller ifølge Reuters, at Kiev tidligt fredag morgen udsendte luftangrebsalarm på grund af russisk missilangreb.

I løbet af morgenen har det ukrainske militær advaret mod russiske tropper, der forsøger at trænge gennem ukrainske forsvarspositioner i uniformer og køretøjer, som de har erobret fra Ukraines nationalgarde.

Advarslen er delt på Twitter af Ukraines forsvarsministerium, og alle ukrainere bedes være på vagt.

32 kilometer væk

En video optaget i Kiev tidligt fredag morgen viser en eksplosion over Kiev, som ifølge New York Times menes at være nedskydningen af to missiler.

Video fra Kiev viser en eksplosion på himlen tidligt fredag morgen. Video: Redaktionen

Kort før klokken 06 fredag morgen, forlød det, at russiske tropper, som var trængt ind i Ukraine via grænsen til Hviderusland, nu var omkring 32 kilometer fra Kiev.

Det vurderede den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, på baggrund af amerikanske efterretninger, ifølge nyhedsbureauet AP.

Ukraine gør status på russiske tab

Tidligt fredag morgen gjorde Ukraines viceforsvarsminister status over de foreløbige tab på russisk side.

Her forlød det, at Rusland foreløbigt har mistet omkring 800 soldater under invasionen af Ukraine.

Opgørelsen anslår desuden, at Rusland har mistet 7 fly, 6 helikoptere og flere end 30 kampvogne.

Rusland har ikke meldt noget ud om tabstal. Det er således ikke muligt at holde de ukrainske opgørelser op imod Ruslands egne.