Rusland invaderer Ukraine

Ukraine hævder at have dræbt russere iklædt ukrainske uniformer

Hvis den ukrainske udlægning af begivenhederne er sand, kan der være tale om en russisk krigsforbrydelse, vurderer ekspert.

Ukraines væbnede styrker siger fredag, at de har dræbt flere russiske soldater, der var iført ukrainske uniformer.

Som bevis har de offentliggjort en video, som ifølge ukrainerne viser de døde russere.

Du kan se videoen øverst i artiklen i en version, hvor TV 2 har sløret ligene.

Videoen er optaget i Kiev-forstaden Obolon, og på jorden ses to lig ligge iført uniformer med et ukrainsk flag på ærmet.

En fotograf fra nyhedsbureauet AFP har taget flere billeder fra samme sted, hvor man desuden kan se en tredje mand ligge død på forsædet af et militærkøretøj.

Også han er iklædt uniform med ukrainsk flag.

- Sabotører, der kørte i beslaglagte køretøjer fra Ukraines bevæbnede styrker og forklædt som ukrainske soldater, blev skudt og neutraliseret, skriver Anton Gerasjtjenko, rådgiver for den ukrainske indenrigsminister, på Facebook, hvor han også har delt videoen.

Advarede om russere i ukrainske køretøjer

Forinden havde Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Maljar, fredag morgen udsendt en advarsel.

Her skrev hun, at det russiske militær havde beslaglagt to ukrainske køretøjer og havde iført sig uniformer fra det ukrainske militær.

Herefter skulle de forklædte russere ifølge Maljar være kørt i høj fart mod Kievs centrum efterfulgt af en kolonne af russiske militærlastbiler.

Nærmest samtidig udsendte den ukrainske Joint Forces Operation en tilsvarende advarsel om, at "fjenden benytter vores udstyr", og at de brugte ukrainske køretøjer til at trænge ind bag det ukrainske hærs positioner.

Konkret skulle der være tale om to pansrede mandskabsvogne samt fire russiske militærlastbiler.

Ukraines Statstjeneste for Særlig Kommunikation og Informationsbeskyttelse delte advarslen sammen med en overvågningsvideo, der synes at vise tre militærlastbiler.

En time og 18 minutter efter sit oprindelige opslag lavede viceforsvarsministeren en opdatering, hvor hun skrev, at faren nu var neutraliseret.

Kan være krigsforbrydelse

Det har ikke været muligt for TV 2 at verificere identiteten på de dræbte, herunder om der er tale om russiske soldater.

Men hvis den ukrainske udlægning er sand, vil russernes handling være en overtrædelse af krigens love, som de er beskrevet i Rom-statutten, der er det juridiske fundament for Den Internationale Straffedomstol.

Det vurderer Iben Yde, adjunkt ved Institut for Militær Teknologi på Forsvarsakademiet og leder af Center for Operativ Folkeret.

- Man må ikke foregive at tilhøre fjendens styrker. Det betyder, at man hverken må bruge fjendens emblemer, kendemærker, uniformer eller andet, der får dig til at ligne deres styrker, siger hun.

Hvis russiske soldater også har benyttet ukrainske militærkøretøjer, som ukrainerne hævder, kan det ligeledes være en krigsforbrydelse.

- Man må gerne erobre køretøjer som krigsbytte, men inden de tages i brug, skal man fjerne fjendens emblemer, så man kan kan se, at det ikke er ukrainske køretøjer, forklarer Iben Yde.