Rusland invaderer Ukraine

Lydklip afslører soldaters sidste ord til russisk krigsskib før angreb

Grænsesoldaterne hyldes som helte, efter at de af Ukraines regering er blevet bekræftet dræbt.

13 soldater stod torsdag klar til at forsvare deres post.

Mens deres landsmænd på landjorden forsvarede sig mod russiske missilangreb, kampvogne og tropper, som væltede ind over grænsen, var det deres opgave at beskytte øen Zmiinyi, bedre kendt som 'Slangeøen'.

En lille ø i Sortehavet tæt på grænsen mellem Ukraine og Rumænien.

Trods sin begrænsede størrelse på blot 0,17 kvadratkilometer – omtrent det samme som Kalvø ved Aabenraa – er øen på grund af sin placering strategisk vigtig.

Det er en af de få øer, som hører under Ukraine, og efter den russiske annektering af Krim er øen af tænketanken Atlantic Council blevet beskrevet som "nøglen til Ukraines maritime territoriale krav".

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, understregede øens vigtighed, da han sidste år besøgte øen og udtalte sig til ukrainske medier.

- Denne ø er, ligesom resten af vores territorium, ukrainsk land, og vi vil forsvare den med alt, hvad vi har, sagde han ifølge Atlantic Council.

Da Ruslands invasion torsdag rullede ind over Ukraine, var det op til de 13 soldater på 'Slangeøen' at tage kampen op mod den russiske flåde.

Og de havde ikke planer om at overgive sig frivilligt. Det viser en lydfil, som efterfølgende er blevet offentliggjort af det ukrainske medie Ukrajinska Pravda, og som du kan høre øverst i artiklen.

Nægtede at overgive sig

Vi kender ikke det præcise tidspunkt for optagelsen, der efter sigende stammer fra radiokommunikationen mellem et russisk krigsskib og den ukrainske base på øen.

Men Ukraines indenrigsministerium oplyste klokken 16.12 lokal tid, at den russiske krydser Moskva og patruljeskibet Vasilij Bykov befandt sig tæt på 'Slangeøen' og havde indledt et angreb.

Radiokommunikationen mellem det ene skib og basen skal være foregået kort forinden.

Det begyndte med følgende besked fra russerne:

- Dette er et russisk krigsskib. Jeg foreslår, at I overgiver jer på stedet. Vi skal undgå blodsudgydelse. Ved modstand vil I blive bombet. Jeg gentager: Jeg er et russisk krigsskib. Jeg foreslår, at I overgiver jer, ellers bliver I beskudt. Forstod I mig?

Herefter fulgte cirka ti sekunder med svag mumlen, hvor ukrainerne diskuterede, hvordan de skulle reagere på truslen.

Til sidst tog en af de ukrainske soldater ordet og svarede:

- Rend mig i røven, russiske krigsskib!

Soldater hædres for indsats

Herefter angreb russerne 'Slangeøen'.

En video, der efterfølgende cirkulerede på sociale medier, hævder at være fra et livestream optaget af en af de ukrainske soldater, da angrebet begyndte.

På videoen kan man se en ukrainsk soldat kigge ind i kameraet, hvorefter en granat slår ned tæt på ham. TV 2 har set videoen, men kan ikke bekræfte dens ægthed.

I en video offentliggjort kort efter midnat lokal tid bekræftede præsident Zelenskij, at alle 13 vagter, der forsvarede den lille ukrainske forpost i Sortehavet, var blevet dræbt.

- Alle grænsesoldater døde heroisk og uden at give op, sagde han.

Zelenskij tilføjede, at de alle vil blive tildelt ordenen 'Helt af Ukraine' posthumt.

Ifølge præsidenten har mindst 137 ukrainere mistet livet under den første dags kampe, herunder både soldater og civile, mens 316 personer meldes såret.

Optagelse kan bruges af Ukraine

At lydfilen med radiokommunikationen efterfølgende er blevet offentliggjort er ikke tilfældigt, mener Johannes Riber, der er militæranalytiker ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

- Det bliver en propagandavideo og et symbol på den ukrainske forsvarsvilje, når du har 13 soldater, som er villige til at gå i døden for en lille ø. Jeg tror, at vi skal kigge på, hvilken betydning den får fremadrettet, hvor den kan blive et symbol på, hvad ukrainerne egentlig er villige til at gøre i den her krig, siger han.

Regeringen og militæret i Ukraine har det seneste døgn gentagne gange understreget, at landets styrker har modsat sig den russiske invasion og nægter at overgive sig.

Præsident Zelenskij har underskrevet et dekret, der beordrer mobilisering af alle landets værnepligtige og medlemmer af reserven.

Derudover er alle ukrainske statsborgere, der er klar og i stand til at gribe til våben, blevet opfordret til at tilslutte sig Ukraines forsvarsstyrker.