Krigen i Ukraine

TV 2s korrespondent i Kiev kunne høre flere eksplosioner

Rusland har indledt en "invasion i fuld skala af Ukraine", siger Ukraines udenrigsminister.

Natten til torsdag er der flere meldinger om eksplosioner i en række ukrainske byer.

Det fortæller blandt andre TV2s korrespondent Divya Das, som befinder sig i landets hovedstad Kiev .

- Vi har hørt i hvert fald to brag, der lyder lidt som blød torden. Det ene lød, som om det kom langt væk fra, det andet lød, som om det kom lidt tættere på, siger hun.

Ifølge det ukrainske indenrigsministerium er militære faciliteter i hovedstaden Kiev og byen Kharkiv blevet udsat for missilangreb. Det oplyser ministeriet ifølge nyhedsbureauet Reuters til det ukrainske medie Ukrainska Pravda.

Kievs borgmester opfordrer ifølge Reuters byens indbyggere til at blive hjemme.

Folk på gaden sætter i løb

Ifølge Divya Das fik lyden af eksplosioner flere folk på gaden i Kiev til at sætte i løb.

En af dem løb henover en central plads i byen med en tætpakket rygsæk. Men da TV 2s korrespondent spurgte ind til, hvor han var på vej hen, var han kort for hovedet.

- Han sagde bare "nej, nej ,nej, nej, nej", fortæller Divya Das.

Flere andre journalister i Ukraine har også meldt om eksplosioner i det fjerne. Blandt andre Weekendavisens Ruslandskorrespondent Andrey Kazankov, som opholder sig i Kiev.

- Jeg kunne høre det, der lader til at være nogle eksplosioner på forholdsvis lang afstand. Men det er svært at sige præcis hvor, siger han til TV 2.

Blandt andre BBC's Østeuropa-korrespondent Sarah Rainsford, der opholder sig i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine, meldte i nat også om en høj eksplosion i byen Kramatorsk.

Dansker i Kiev: Folk vil gerne ud af hovedstaden

Den danske iværksætter og konsulent Johan Høeg Hansen befinder sig i Kiev, hvor han tidligere på morgenen blev vækket af eksplosionerne.

- Lige nu bliver jeg i min lejlighed. Og så går vi i beskyttelse ude på badeværelset, hvis det er. Risikoen for at live ramt er ekstremt lille, fortæller han til TV 2.

Johan Høeg Hansen tager indtil videre situationen med ro, selvom luftalarmen lød kort forinden og gik af igen.

Men fra sin lejlighed kan han se, at folk "gerne vil ud af hovedstaden", og fortæller, at der er "opstået en lille panik".

- Mange vil forsøge at kæmpe

I nat meddelte det russiske nyhedsbureau TASS, at den russiske præsident Putin har godkendt en særlig militæroperation for at "beskytte" Donbass-regionen i det østlige Ukraine.

Og ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax iværksatte Rusland militære angreb mod ukrainske militærfaciliteter klokken 05.00. Det fremgår ikke klart, hvilken tidszone der er tale om.

Interfax skriver desuden, at russiske styrker er gået i land i den sydukrainske by Odessa, som ligger ved Sortehavet, mens russiske styrker også er ankommet ved byen Marjupol, som ligger i Donetsk.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, skriver torsdag morgen på Twitter, at Rusland har indledt en "invasion i fuld skala af Ukraine". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjer, at "fredelige ukrainske byer er under angreb", og at Ukraine har i sinde "at forsvare sig selv og vinde".

- Mange af dem, jeg har talt med, siger, at de vil forsøge kæmpe det de kan. Om det er våben eller med andre midler får vi at se, fortæller Divya Das.