Krigen i Ukraine

Russiske soldater har indtaget Tjernobyl, siger Ukraines præsident

Det nedlagte atomkraftværk Tjernobyl er fortsat aktivt, og for at inddæmme radioaktivitet er det omsluttet af et stort ståltæppe.

De russiske styrker har taget kontrollen over det nedlagte Tjernobyl-atomkraftværk i Ukraine og eksklusionszonen omkring.

Det siger en rådgiver for den ukrainske præsident.

- Det er ikke muligt at sige noget om, hvorvidt kraftværket er sikkert, siger rådgiveren Mikhailo Podoljak med henblik på alt det radioaktiv affald, der er opbevaret i området.

Han betegner det som et "fuldkommen meningsløst angreb fra russisk side". Torsdag eftermiddag kom de første meldinger om kampe nær det indkapslede atomkraftværk.

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, skrev tidligere på Twitter, at russiske styrker forsøgte at overtage Tjernobyl.

- Vores vogtere kæmper med deres liv for, at tragedien fra 1986 ikke skal gentage sig, skriver han på Twitter og kalder det en "krigserklæring mod hele Europa".

Området var bevogtet af Ukraines nationalgarde, og ved udgangen af januar 2022 blev forsvaret i området styrket med yderligere soldater fra hæren.

Angrebet på Tjernobyl kom, samtidig med at russiske faldskærmstropper har belejret militærlufthavnen Antonov uden for Kiev. Det skriver CNN.

Ruslands forsvarsministerium siger ifølge Telegraph, at de har bombet 74 militære mål - herunder 11 lufthavne.

Tæt på Ukraines hovedstad

Tjernobyl ligger under 100 kilometer fra den ukrainske hovedstad Kiev, som det russiske militær nærmer sig.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, oplyser ifølge Reuters, at Rusland har sendt soldater mod hovedstaden fra flere steder ved den hviderussiske grænse.

Den korteste rute fra den hviderussiske grænse til Kiev går gennem Tjernobylområdet.

New York Times besøgte Tjernobyl i januar, hvor en ukrainsk oberstløjtnant fra Tjernobyl sagde til mediet, at selvom det måske ikke gav mening, ville de gøre alt for at forsvare Tjernobyl.

- Det er ligemeget, om det er forurenet, og at der ikke bor nogen her. Det er vores territorium, vores land, og vi vil forsvare det.