Rusland er ansvarlig for død og ødelæggelse, siger Biden

Præsident Biden fordømmer Ruslands angreb på Ukraine og siger, at USA og dets allierede vil møde Rusland på samlet og afgørende vis.

USA's præsident, Joe Biden, fordømmer Ruslands "uprovokerede og uretmæssige angreb på Ukraine".

- Præsident Putin har valgt en overlagt krig, som vil medføre katastrofale tab af liv og menneskelige lidelser. Rusland er ene og alene ansvarlig for den død og ødelæggelse, som angrebet vil medføre, siger Biden i en udtalelse på Det Hvide Hus' hjemmeside.

Joe Biden siger videre, at USA og dets allierede vil møde Rusland på samlet og afgørende vis.

- Verden kommer til at stille Rusland til ansvar, lyder det fra USA's præsident.

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, har også reageret på den militære operation i Ukraine. Han udtaler ifølge Reuters, at NATO-allierede nu vil mødes for at adressere det, han kalder, Ruslands fornyede aggression.

- Jeg fordømmer på det kraftigste Ruslands hensynsløse angreb på Ukraine, der sætter utallige civile liv i fare. Vi står sammen med Ukraines befolkning i denne forfærdelige tid. NATO vil gøre alt for at beskytte og forsvare alle allierede, siger Stoltenberg.

Missilangreb i Kiev og Kharkiv

Ruslands præsident, Vladimir Putin, talte natten til torsdag til nationen, hvor han meddelte, at han havde iværksat en militæraktion i den østukrainske region Donbass.

Donbass er hjemsted for de to prorussiske selvudnævnte republikker, Donetsk og Lugansk, som Putin forleden annoncerede, at han anerkender som selvstændige.

Putin siger selv, at militæraktionen er selvforsvar mod ukrainske aggressioner. Den fortælling er dog gentagne gange blevet afvist af vestlige ledere som propaganda.

Natten til torsdag er der meldinger om missilangreb på militære faciliteter i hovedstaden Kiev og byen Kharkiv. Det oplyser det ukrainske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

"Krig i fuld skala"

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger ifølge Reuters, at Rusland har indledt en "krig i fuld skala" mod Ukraine.

Han tilføjer, at "fredelige ukrainske byer er under angreb", og at Ukraine har i sinde "at forsvare sig selv og vinde".

- Verden kan og skal stoppe Putin. Der skal handles nu, skriver Kuleba videre.

Præsident Biden oplyser, at han i løbet af torsdag vil mødes med sine sikkerhedsrådgivere og desuden lederne fra de andre G7-lande.

Her vil det blive besluttet, hvilke konsekvenser angrebet på Ukraine skal have, skriver Biden.

- I aften beder Jill (førstedame Jill Biden, red.) og jeg for Ukraines modige og stolte befolkning, slutter han udtalelsen.