Rusland angriber Ukraine ‚Äď her er, hvad vi ved

Missiler har ramt mål i Ukraine, og angrebene fra russiske tropper fortsætter fredag. Få overblikket over situationen her.

Rusland indledte torsdag 24. februar et angreb på Ukraine.

Det skete, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, havde annonceret "en særlig militæroperation".

Invasionen er stadig i gang, og vi opdaterer l√łbende overblikket her.

Hvilke steder er blevet angrebet?

Tidligt torsdag morgen ramte brag og eksplosioner en lang række byer.

Ruslands forsvarsministerium har oplyst, at m√•let var Ukraines milit√¶re infrastruktur, luftforsvar og luftv√•ben. De h√¶vder at have √łdelagt i alt 74 milit√¶rfaciliteter, herunder 11 luftbaser, 18 radarstationer, 3 kommandoposter og 1 fl√•debase.

De ukrainske myndigheder har bekræftet, at missilangreb har ramt luftbaserne Boryspil (Kiev), Ozerne (Zjytomyr), Kulbakino (Mykolajiv), Tjuhujiv, Kramatorsk og Chornobaivka (Kherson) samt lufthavnene i Ivano-Frankivsk og Lutsk.

Derudover meldtes militærdepoter ramt flere steder i landet, og et tv-tårn er sprængt i luften i byen Lutsk. Flere civile mål meldes også ramt.

Fredag er angrebene fortsat ved flere af de store byer. Billeder og videoer på sociale medier har vist, hvordan flere missiler angiveligt har ramt den ukrainske hovedstad, Kiev. Der er også meldinger om, at et russisk fly skulle være blevet skudt ned over hovedstaden, og at flere boligblokke står i brand.

Ogs√• en ukrainsk gr√¶nsepost i den syd√łstlige region Zaporizjzja meldes ramt fredag af et missilangreb.

Hvor er de russiske tropper?

På forhånd har det været anslået, at Rusland havde mellem 150.000 og 200.000 tropper nær Ukraines grænse.

Den ukrainske grænsevagttjeneste oplyste torsdag, at russiske tropper angreb grænsen i regionerne Lugansk, Sumy, Kharkiv, Tjernihiv og Zjytomyr, hvor der blev meldt om kampe og artilleribeskydning.

Derudover har der v√¶ret indtr√¶ngning fra Sortehavet via Odesse og fra den russiskannekterede Krim-halv√ł, hvor overv√•gningsbilleder har vist milit√¶re k√łret√łjer krydse ind over gr√¶nsen til Ukraine.

Russisk milit√¶rudstyr, herunder pansrede k√łret√łjer, har krydset gr√¶nsen til Ukraine i Tjernihiv, Sumy, Lugansk og Kharkiv.

St√łrstedelen af landet er fortsat under regeringsstyrkernes kontrol, og de pr√¶cise bev√¶gelsesm√łnstre for de russiske tropper kan v√¶re sv√¶re at f√łlge. Men p√• baggrund af de kendte oplysninger er tropperne fra den nordlige gr√¶nse rykket sydp√• og n√¶rmer sig flere store byer, herunder hovedstaden Kiev og den n√¶stst√łrste by Kharkiv.

Fredag er meldingen fra det ukrainske forsvarsministerium, at russerne er nået helt frem til i Kiev-bydelen Obolon.

Rusland er if√łlge Ukraines pr√¶sident, Volodymyr Zelenskij, ogs√• p√• vej til at indtage den ukrainske by Melitopol, ligesom det nedlagte atomkraftv√¶rk Tjernobyl og eksklusionszonen omkring det er blevet indtaget af russerne.

Hvad ved vi om d√łde og s√•rede?

Kort f√łr midnat torsdag dansk tid oplyste pr√¶sident Volodymyr Zelenskij, at 137 ukrainere har mistet livet under den f√łrste dags kampe. Soldater og civile.

If√łlge Zelenskij er 316 personer blevet s√•ret.

Det har indtil videre været småt med oplysninger om tab på den russiske side. Ukrainsk militær hævder at have dræbt omkring 800 russiske soldater, mens Rusland ikke selv har meldt noget ud.

Hvad er Ruslands begrundelse?

Rusland afviser over for FN's Sikkerhedsråd, at der er tale om en krigshandling.

M√•let med operationen er if√łlge pr√¶sident Putin at "demilitarisere og afnazificere" Ukraine. Han opfordrer Ukraine til at l√¶gge v√•bnene og har advaret andre lande mod at gribe ind.

Den russiske FN-ambassad√łr, Vassilij Nebenzia siger, at der er tale om "selvforsvar" i henhold til FN-pagtens artikel 51.

Hvordan reagerer Ukraine?

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, betegner Ruslands angreb som en fuld invasion og en krigshandling. Han skriver på Twitter, at landet vil forsvare sig mod aggressionerne.

Pr√¶sident Volodymyr Zelenskij har meddelt, at Ukraine indf√łrer undtagelsestilstand og beordrer mobilisering af alle landets v√¶rnepligtige og medlemmer af reserven.

I Kiev er der indf√łrt udgangsforbud mellem klokken 22.00 om aftenen og 7.00 om morgenen.

If√łlge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, har cirka 100.000 ukrainere forladt deres hjem, siden den russiske invasion blev indledt. Flere tusinde har allerede krydset gr√¶nsen til nabolande som Moldova og Rum√¶nien.

Hvad g√łr det internationale samfund?

Regeringschefer verden over, EU og NATO har omg√•ende ford√łmt Ruslands angreb p√• Ukraine. Heriblandt ogs√• den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), og statsminister Mette Frederiksen (S).

De vestlige lande har indf√łrt nye √łkonomiske sanktioner mod russiske banker og h√łjtst√•ende embedsm√¶nd.

NATO-landene Polen, Estland, Letland og Litauen har indkaldt til m√łde med henvisning til organisationens artikel 4, der kan aktiveres, n√•r et medlemslands "territoriale integritet, politiske uafh√¶ngighed eller sikkerhed er truet".

NATO har dog sl√•et fast, at der ikke vil blive sendt tropper til Ukraine. I stedet er forsvarsalliancen g√•et i gang med at forst√¶rke sine forsvarspositioner mod √łst. USA har ogs√• beordret, at der skal sendes yderligere 7000 tropper til Tyskland for at "berolige NATO-allierede" i regionen.

I Rusland blev mindst 1600 mennesker i 51 byer torsdag anholdt for at demonstrere imod krigen. Det viser en opg√łrelse fra OVD-Info, der overv√•ger demonstrationerne.