Putin annoncerer militær operation i Ukraine

Det russiske nyhedsbureau TASS og flere andre skriver, at den russiske præsident Putin har godkendt en særlig militæroperation i Donbass.

Mens FN's sikkerhedsråd mødtes i New York i et sidste forsøg på at afværge krig, så gik Ruslands præsident på tv og annoncerede en "specialmilitæroperation" for at "beskytte" Ukraines Donbass-region.

- Omstændighederne kræver, at vi tager beslutsom og hurtig aktion, sagde præsident Vladimir Putin med henvisning til den netop underskrevne aftale med separatisterne i det østlige Ukraine.

- Folkerepublikkerne i Donbass henvendte sig til Rusland med en anmodning om hjælp.

Trussel til andre lande

Målet med operationen er ifølge præsident Putin at "demilitarisere og afnazificere" Ukraine. Han opfordrede de ukrainske tropper til at lægge deres våben og tage hjem. Samtidig sendte han en klar advarsel til andre lande.

- Alle, der forsøger at blande sig eller værre endnu at skabe trusler mod vores land og vores folk, skal vide at Ruslands svar vil være øjeblikkeligt og medføre konsekvenser, I aldrig har oplevet, sagde præsident Putin ifølge New York Times.

- Vi er forberedt pĂĄ alt.

Ukraine kalder det "fuld-skala-invasion"

CNN og BBC rapporterede om eksplosioner flere steder i Ukraine umiddelbart efter Putins tale. Blandt andet udenfor hovedstaden, Kiev, i retning mod den internationale lufthavn.

Udenrigsminister for Ukraine, Dmytro Kuleba, skrev umiddelbart efter mødet i sikkerhedsrådet, at Putin havde igangsat en "fuld-skala-invasion af Ukraine".

Voldsomme sanktioner, men ingen soldater pĂĄ vej

USA har allerede annonceret at en fuld invasion vil få vidtrækkende økonomiske konsekvenser, men at der ikke vil blive sendt NATO-soldater ind i Ukraine.

- Præsident Putin har valgt en overlagt krig, som vil medføre katastrofale tab af liv og menneskelige lidelser. Rusland er ene og alene ansvarlig for den død og ødelæggelse, som angrebet vil medføre, sagde USA's præsiden Joe Biden i en udtalelse på Det Hvide Hus' hjemmeside.