Krigen i Ukraine

Hvad kan Ukraines hær stille op mod Ruslands?

Ukrainernes våben i kampen mod russerne er at udmatte dem, siger militæreksperter.

Hvis man placerede Ruslands og Ukraines militære styrker på en mark, ville man tydeligt kunne se, at Rusland er væsentligt overlegen.

Landet har både mere materiel, og kvaliteten af den er bedre. Rusland er også bedre til elektronisk krigsførelse og har allerede luftherredømme i Ukraine.

Det forklarer Niels Bo Poulsen, der er chef på Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet med speciale i blandt andet russisk militærhistorie og landets nuværende sikkerhedspolitik.

Tallene taler da også deres tydelige sprog:

  • Tropper

    255000
    1014000
  • Jager- og angrebsfly

    67
    1531
  • Kamphelikoptere

    34
    538
  • Kampvogne

    2430
    13000
  • Pansrede køretøjer

    2430
    27100
  • Trukket artilleri

    2040
    4465
  • Krigsskibe

    13
    214

Kilde: Global Firepower 2021; Politico, Financial Times

- Hvis Rusland virkelig giver den gas, vil de komme sejrrigt ud af den her invasion. Men vi ved endnu ikke, om de går efter en fuld territoriel invasion, eller om de kun er ude efter dele af Ukraine, siger Niels Bo Poulsen til TV 2.

Udmattelse og civil modstand

Men Ukraine har alligevel nogle muligheder for at gøre modstand. De kan forsøge at udmatte og demoralisere russerne.

Det siger Anders Puck Nielsen, der er orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Det handler for ukrainerne om at forårsage så mange problemer som muligt. At påføre de russiske modstandere så mange tab som muligt og vise, at man er klar til både regulær kamp og civil modstand, siger Anders Puck Nielsen.

- Man kan forestille sig, at NATO-lande vil levere våben til en modstandsbevægelse, hvis den vokser frem, og vi vil se en krig, der varer i lang tid, forudser han.

Han peger dog samtidig på, at konsekvensen af den type krig er, at civilbefolkningen i langt højere grad kommer i fare.

Kamperfaring

Niels Bo Poulsen er enig i, at ukrainerne øger deres chancer ved at skabe en langvarig krig, hvor civile ukrainere kæmper i byerne.

- I virkeligheden kan man forestille sig, at de laver en form for oprørskrig. En form for guerillakrig i byerne, siger Niels Bo Poulsen.

Ud over at Ukraine har mulighed for at trække konflikten ud, har de også en fordel i at have kamperfaring fra sammenstødene med prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

- Den ukrainske hær har været i kamp i Donetsk og Lugansk-området og har derfor noget kamperfaring, som er nyttige for ukrainerne. Den har også gennemgået nogle opgraderinger, siger Niels Bo Poulsen.

Samtidig har ukrainerne den beskedne fordel, at russerne ikke sætter al deres militær ind – det vil gøre dem for sårbare i hjemlandet.

Men alt i alt er det en ulige kamp, siger Niels Bo Poulsen.

- Selvom de ikke kan vinde krigen, kan de gøre den længere og mere tabsgivende, end russerne havde planlagt.

Et lille håb

Tager man de historiske briller på, er der også en smule håb for det underlegne Ukraine.

Historisk har det vist sig, at selvom lande er ulige på papiret, er de det ikke nødvendigvis i praksis.

- Ved invasionen af Irak i 2003 var der meget teknologisk forskel, og amerikanerne vandt hurtigt den indledende krig. Alligevel varede kampen mellem irakerne og amerikanerne i otte år og blev et problem for USA, siger Niels Bo Poulsen.

Så selvom konflikten mellem Rusland og Ukraine er ulige, er intet givet på forhånd.

- Det kan godt være, at Rusland vinder første halvleg, men der kan komme en anden halvleg med en modstandsbevægelse, der vokser frem, siger Niels Bo Poulsen.