Konflikten om Ukraine

Ukraine vil indføre nødretstilstand og give befolkningen ret til at bære våben

Præsident Volodimir Zelenskij har udstedt dekret om indkaldelse af reserven. Generel mobilisering udelukkes.

Ukraine planlægger at indføre nødretstilstand i hele landet – undtagen i regionerne Donetsk og Lugansk.

Det fortæller formanden for Ukraines nationale sikkerhedsråd, Oleksij Danilov, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Interfax.

Beslutningen skal senere onsdag godkendes i det ukrainske parlament.

Nødretstilstanden vil i første omgang vare i 30 dage og blandt andet medføre øgede kontroller af køretøjer og identifikationspapirer.

De to østukrainske regioner er undtaget, da de er delvist kontrolleret af russiskstøttede separatister, som kræver uafhængighed fra Ukraine.

- Jeg understreger endnu en gang, alt afhængig af de problemer og trusler, der kan opstå i visse områder, vil der enten blive indført en mere intensiveret eller en mere svækket nødretstilstand, siger Danilov.

Onsdag har det ukrainske parlaments medlemmer desuden godkendt førstebehandlingen af et lovforslag, der vil give civile ret til at bære våben. Det skriver Interfax.

Militærreserven indkaldt

Ukraine har onsdag også givet militært personel af reserven i alderen 18-60 år ordre til at melde sig hos militæret.

Det sker, efter at præsident Volodimir Zelenskij har udstedt et dekret. Det oplyser de væbnede styrker i hovedstaden Kiev.

Zelenskij meddelte tirsdag, at han ville mobilisere reserven.

Ved den lejlighed udelukkede han dog en generel mobilisering. Det skete, efter at Rusland har beordret soldater ind i det østlige Ukraine.

Evakuering og russisk statsborgerskab

De ukrainske myndigheder udsendte onsdag en advarsel til landets indbyggere om ikke at besøge Rusland. De opfordrede desuden ukrainere, der er i Rusland, til at vende hjem til Ukraine "øjeblikkeligt".

Mange ukrainere arbejder i Rusland. De vil ikke kunne vende hjem uden videre uden at miste deres arbejde. Mange af dem støtter desuden Rusland i konflikten.

Omkring en million indbyggere i den ukrainske løsrivelsesregion Donbass har ifølge Tass søgt om russisk statsborgerskab. Det svarer omtrent til hver fjerde.

Det russiske nyhedsbureau skrev i weekenden, at over 770.000 indbyggere fra området har fået statsborgerskab i Rusland.

De russiskstøttede separatister begyndte fredag at evakuere 700.000 mennesker fra Donetsk.

Det skete samtidig med, at ledere af de russiskstøttede separatister gav ordre til fuld militær mobilisering. Alle mænd, som er i stand til at bære våben, blev bedt om at melde sig.

Anerkender ukrainske områder som uafhængige

Rusland har anerkendt de to regioner i Donbass - Lugansk og Donetsk - som uafhængige.

Det gælder ikke blot de dele af regionerne, som de prorussiske separatister styrer, men hele de ukrainske regioners områder.

De områder, som russerne anerkender som selvstændige, er dermed større end dem, separatisterne reelt har kontrol over.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, sagde i en tale tidligere i denne uge, at Ukraine ikke er en rigtig stat. Landet er derimod en "marionet" og en "koloni" for USA, udtalte han.

Den russiske fremfærd kaldes af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, "et groft brud på international lov såvel som på Minsk-aftalen".