Konflikten om Ukraine

Tirsdag greb Tyskland det våben, der slet ikke skulle være et våben

Det er et markant skridt, at Tyskland har sat sin energifremtid på spil ved at bremse Nord Stream 2-gasledningen, siger ekspert.

Tyskerne har gået som en kat om den varme grød.

Mens blandt andre USA flere gange har sagt, at gasledningen Nord Stream 2, der kan sende enorme mængder russisk gas til Tyskland, har handlet om magtpolitik og Putins indflydelse i Europa, har tyskerne afvist.

Det handler kun om gas og energi, har det blandt andet lydt fra den tidligere kansler Angela Merkel igen og igen.

Selv da Tysklands nye kansler, Olaf Schulz, for to uger siden blev direkte spurgt til, om Nord Stream 2 kunne bruges som et sanktionsmiddel i Ukraine-konflikten, vævede han uden om.

Men tirsdag gik den ikke længere.

Schulz greb det våben, Tyskland hele tiden havde sagt ikke var et våben, og bremsede Nord Stream 2.

- Det er stort. Tyskland har sat sin energifremtid på spil på et tidspunkt, hvor der ikke er noget diplomatisk rum til at forhandle med russerne. Katten er ude af sækken, og nu bliver den meget svær at putte tilbage, siger Trine Villumsen Berling, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Tyskernes tveæggede sværd

Nord Stream 2 løber godt 1200 kilometer fra Ust Luga i Rusland, gennem Østersøen, forbi Bornholm og går i land ved Lubmin i Tyskland.

Gasledningen har været flere år undervejs, og har ifølge Trine Villumsen Berling til tider fungeret som ”en kile” mellem flere lande i Vesten.

Mens Nord Stream 2 for tyskerne var en måde at sikre billig gas til cirka 25 millioner hjem, mente andre, at man lukkede den russiske præsident, Vladimir Putin, helt ind i Europas dagligstue ved at gøre sig mere afhængig af gassen fra Rusland.

- Tyskland kommer til at mangle energi som følge af en række beslutninger. Nord Stream 2 var tænkt til at lappe det hul, og det er derfor, Tyskland ikke har ønsket at se ledningen som sikkerhedspolitik, siger Trine Villumsen Berling fra DIIS.

Af samme grund er gasledningen også blevet beskrevet som et tveægget sværd.

På den ene side kunne Tyskland – som man nu har gjort – bruge den til at presse russerne, hvor gaseksporten spiller en central rolle i økonomien. Men på den anden side ville tyskerne så også selv blive ramt, hvis de lukkede for gashanen.

En dansk lus

Mens de tyske toppolitikere har været forsigtige med at gøre Nord Stream 2 til et spørgsmål om sikkerhedspolitik, har der fra dansk hold være mere klare udmeldinger.

Den danske regering har ad flere omgange meldt klart ud, at man ikke støttede gasledningen, og man er ligefrem blevet beskyldt for at forhale projektet, der skal så tæt forbi Bornholm, at Danmark har kunnet komme med indvendinger.

Jeg tror ikke rigtig, det er i nogens interesse. Men lige nu foregår der også andre ting, der ikke er i nogens interesse

Trine Villumsen Berling, seniorforsker ved DIIS om risikoen for, at Rusland lukker helt for gassen til Europa

Gassen fra Nord Stream 2 er slet ikke koblet til det danske gassystem, og derfor har den danske interesse i sagen sjældent været et spørgsmål om energi, men mere udenrigs- og sikkerhedspolitik.

- Det var ikke vores gasforsyning, der stod på spil. Men vi har stadigvæk været som en lus mellem de tyske og amerikanske negle, siger Trine Villumsen Berling.

Perspektiv

Russisk gas i Danmark

Traditionelt har Danmark været selvforsynende med gas gennem særligt det såkaldte Tyra-felt i Nordsøen. Her har man i årtier hentet nok olie og gas op fra undergrunden, til at man kunne dække det danske forbrug. I 2019 blev feltet dog midlertidigt lukket ned, fordi det skal gennem en større renovation til en værdi af mere end 20 milliarder kroner. Den renovering er formentlig færdig næste år.

Derfor har Danmark også været nødt til at importere gas i et omfang, der ikke er set før. Meget af det har været gennem Tyskland, hvilket betyder, at vi formentlig også har fået gas fra Rusland gennem den gamle Nord Stream Pipeline.

Branchemediet EnergiWatch skrev i 2020, at Tyskland ikke opgør, præcis hvorfra den gas, de sender videre, kommer fra. Men fordi den russiske gas går i land tæt på den danske grænse, var det nok en stor del, skrev mediet. Samme efterår skrev Berlingske på baggrund af tal fra Ørsted, at ”halvdelen af Danmarks gas kommer fra Rusland”.

I ingens interesse

Onsdag har Tysklands vicekansler og økonomiminister, Robert Habeck, i et interview med radiostationen Deutschlandfunk sagt, at man godt vil kunne klare sig uden russisk gas. Men det ville ”drive priserne i vejret”, lød det ifølge The Guardian.

Her er det vigtigt at understrege, at dels er Nord Stream 2 slet ikke er taget i brug endnu, og dels er gasledningen ikke den eneste af sin art fra Rusland til Europa.

Rusland og Tyskland er blandt andet forbundet via Nord Stream Pipeline, der løber lige ved siden af Nord Stream 2, og som kan håndtere den samme mængde gas.

Trine Villumsen Berling, hvad ville konsekvensen være, hvis Rusland lukkede helt for gassen til Europa?

- Det synes jeg lyder meget spekulativt. Gas er Ruslands største indtægtskilde, og de har forsøgt at få os alle sammen til at tro, at de ikke vil bruge det som et våben. Jeg har ikke set den gamle Nord Stream bragt i spil sikkerhedspolitisk, og jeg tror ikke rigtig, det er i nogens interesse. Men lige nu foregår der også andre ting, der ikke er i nogens interesse.