Konflikten om Ukraine

Russisk trussel får Ukraine til at indføre nødretstilstand

Ukraines parlament har fulgt en indstilling fra præsidenten om at indføre nødretstilstand i landet.

Parlamentet i Ukraine har onsdag aften dansk tid stemt for at indføre nødretstilstand i landet fra midnat og 30 dage frem på grund af Ruslands militære trussel mod landet.

Desuden har de bedt ukrainske borgere i Rusland om at komme hjem, skriver Reuters.

Meldingen sker blandt andet, efter Rusland har evakueret deres ambassade i Kiev. Noget, der ifølge Reuters, kan ses som det seneste ildevarslende tegn for ukrainerne, der frygter et totalt russisk militærangreb.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, foreslog nødretstilstanden tidligere onsdag, og det netop godkendte dekret betyder, at han fra torsdag kan regere uden om de demokratisk valgte organer.

Dokumentkontrol og muligt udgangsforbud

Nødretstilstanden vil i første omgang vare i 30 dage og medfører blandt andet øgede kontroller af køretøjer og identifikationspapirer, skriver BBC.

Beslutningen giver også regeringen magt til at indføre udgangsforbud og forbyde store forsamlinger eller strejker.

Ukraine vil desuden indføre restriktioner på en række digitale- og radiokommunikationstjenester, som regeringen siger kan opildne situationen. Dekretet betyder ligeledes, at militære reservister ikke får lov til at forlade landet.

Gælder ikke to østlige regioner

Nødretstilstanden gælder i hele Ukraine, undtagen Donetsk og Lugansk i Donbass-regionen, hvor der har været undtagelsestilstand siden 2014.

De to østukrainske regioner er undtaget, da de er delvist kontrolleret af prorussiske separatister, som kræver uafhængighed fra Ukraine.

Mandag anerkendte præsident Vladimir Putin de to selverklærede republikker Lugansks og Donetsks uafhængighed, og tirsdag aften slog han fast, at han ligeledes anerkendte separatisternes krav på hele den ukrainske Donbass-region. Udmeldingen er markant, da det omfatter store landområder, der i dag er under ukrainsk kontrol.

Derudover har Rusland varslet, at man agter at sende "fredsbevarende" styrker til de to regioner.

Der er endnu ikke officielle meldinger om russiske styrker i de to områder.

100.000 russiske soldater ved grænserne

Rusland menes dog at have over 100.000 soldater ved grænserne til Ukraine. Frygten går på, at Rusland gør klar til en invasion af Ukraine.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.

De russiske træk har mødt fordømmelse i Vesten. Blandt andet har EU, USA og Storbritannien indført sanktioner mod Rusland som følge af handlingerne.

Tyskland har desuden meddelt, at man som følge af de russiske handlinger har bremset godkendelsen af gasrørledningen Nord Stream 2, der efter planen skulle transportere gas fra Rusland til Europa.