Konflikten om Ukraine

Putins opsigtsvækkende træk presser Kina ud i et alvorligt dilemma

På den ene side vil Kina gerne være venner med Rusland. På den anden side vil Kina gerne være en del af det gode selskab i Vesten.

Da FN’s Sikkerhedsråd natten til tirsdag mødtes til et hastemøde om situationen i Ukraine, kritiserede alle medlemmerne det russiske indtog i det østlige Ukraine i skarpe vendinger. Alle på nær Kina.

Kinas FN-ambassadør bad i stedet ”alle parter om at udvise tilbageholdenhed”. Det samme budskab blev gentaget, da Kinas udenrigsminister tidligere på dagen talte med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

Den manglende kritik og vage formulering kan tolkes som om, at Kina i virkeligheden støtter Ruslands indtog i Ukraine. Men så enkelt er det ikke.

Frygter separatisme

Kina er grundlæggende imod enhver form for separatisme og krænkelse af landes suverænitet. Mest af alt fordi man frygter, at Taiwan, der bliver opfattet som en løsrevet kinesisk provins, en dag vil erklære sin selvstændighed.

Derfor udfordrer det naturligvis Kinas forhold til Rusland, at præsident Vladimir Putin har meddelt, at Rusland nu anerkender de prorussiske regioner Donetsk og Lugansk som to selvstændige republikker. For hvis Donetsk og Lugansk kan blive selvstændige republikker, så kan Taiwan vel også?

Det viser med al tydelighed, at Kina er havnet i en alvorlig diplomatisk kattepine. Kinas leder, Xi Jinping, har netop haft Ruslands præsident, Vladimir Putin, som æresgæst til vinter-OL i Beijing, og de to lande offentliggjorde i den forbindelse en fælles erklæring om samarbejde og fælles syn på en lang række områder.

Et kompliceret venskab

Rusland understregede, at landet anerkender, at Taiwan er en del af Kina og modsætter sig enhver form for uafhængighed. Til gengæld meddelte Kina, at landet bakker Rusland op og modsætter sig en NATO-udvidelse.

Men selvom Rusland og Kina på overfladen ser ud til at være nære allierede, har de to lande et meget kompliceret forhold, og de er langt fra enige om alt. For eksempel irriterer det Rusland, at kinesiske investeringer i Centralasien baner vejen for mere kinesisk indflydelse i området.

Deres udgangspunkt er meget forskelligt. Rusland har været underlagt sanktioner fra Vesten siden annekteringen af Krim-halvøen i 2014, mens Kina er verdens næststørste økonomi og en altafgørende faktor i globale forsyningskæder.

Kina har mest at miste

Derfor har Kina også meget mere at miste end Rusland, der i forvejen er dårligt selskab. Men i de senere år har de to lande fået flere fælles interesser i takt med, at de i stigende grad bliver omtalt som en fælles trussel mod vestlige demokratiske værdier.

USA har tidligere advaret Kina om, at det vil få konsekvenser, hvis Kina støtter et russisk angreb i Ukraine. Spørgsmålet er, hvordan man definerer støtte. Hvis Kina ikke forsøger at bruge sin økonomiske magt som verdens største marked for olie og gas til at forsøge at stoppe Rusland, kan det blive anset som en hjælpende hånd.

Det er under alle omstændigheder nok ikke tilfældigt, at Ruslands første strategiske træk blev taget dagen efter, at vinter-OL var godt overstået i Beijing.

En ny kold krig?

Det er tankevækkende, at det hele sker i netop denne uge, hvor man i Kina fejrer, at det er 50 år siden, at den daværende amerikanske præsident Richard Nixon rejste til Kina og banede vejen for de diplomatiske relationer mellem USA og Kina, som først blev en realitet i 1979. Det var midt under Den Kolde Krig, og Sovjetunionen blev set som en fælles fjende.

Ifølge det kinesiske statsmedie Global Times er det i dag den omvendte situation, hvor USA truer Rusland og Kina og dermed risikerer at isolere sig selv.

Det er dog svært at se det realistiske i den pointe, når alle de andre permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd (Frankrig og Storbritannien) samt EU er enige med USA om fordømmelsen af Rusland.

Der er ingen tvivl om, at Kina gerne vil være en del af det gode globale selskab og forbedre relationerne til USA. Men den kinesiske regering er sandsynligvis nået frem til, at Rusland er det sikreste kort for Kina i en tid, hvor en ny kold krig lurer i horisonten.