Konflikten om Ukraine

Putin anerkender også uafhængighed for områder kontrolleret af Ukraine

To selvudråbte republikker har ret til at gøre krav på hel region i Østukraine, mener den russiske præsident.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, fastslog tirsdag aften, at han anerkender de russiskstøttede separatisters krav på hele den ukrainske Donbass-region.

Udmeldingen er markant, da det omfatter store landområder, der i dag er under ukrainsk kontrol.

Putin anerkendte mandag aften de to selverklærede republikker Lugansks og Donetsks uafhængighed, men de separatistkontrollerede områder udgør i dag kun cirka en tredjedel af Donbass-regionen.

I løbet af tirsdagen opstod der derfor stor usikkerhed om, hvad det var, Putin havde anerkendt.

Var det kun de separatistkontrollerede områder? Eller var det de områder, som separatisterne tidligere har haft kontrol over (cirka halvdelen af Donbass)? Eller var det hele regionen, som separatisterne gør krav på?

Efter modstridende meldinger fra politikere, udenrigsministeriet og sin egen talsmand, skar Putin derfor igennem:

- Vi har anerkendt alle deres fundamentale dokumenter – herunder deres forfatninger, som angiver deres grænser som grænserne for regionerne Lugansk og Donetsk, da de var en del af Ukraine, sagde russeren ifølge Politico.

Dermed står det klart, at Putin har valgt at støtte uafhængighed for hele regionen, og dermed et område, der går ud over den kontaktlinje, der lige nu skiller de ukrainsk- og separatistkontrollerede områder.

USA ser udmelding som første trin i invasion

Få timer efter Putins udmelding holdt USA's præsident, Joe Biden, et pressemøde, hvor han offentliggjorde sanktioner mod Rusland.

Her indledte han med at kommentere Putins beslutning om også at anerkende ukrainskkontrollerede områder som uafhængige.

Ifølge Biden annoncerer Rusland derved, "at de er ved at skære et stort stykke ud af Ukraine".

- I går aftes (mandag, red.) autoriserede Putin, at russiske tropper kan indsættes i regionerne. I dag hævder han, at disse regioner faktisk strækker sig dybere end de to områder, han anerkendte, og gør krav på store områder, der i øjeblikket er under den ukrainske regerings jurisdiktion, sagde Biden.

Den amerikanske præsident mener ikke, at det kan tolkes anderledes, end at Putin gør klar til at tage mere territorium med magt.

- Hvis vi lytter til hans tale i går aftes, opstiller han en begrundelse for at gå meget længere. Dette er begyndelsen på en russisk invasion af Ukraine, sagde Joe Biden.

Ukraine nægter at anerkende krav

Allerede inden Vladimir Putin gjorde det klart, at Ruslands anerkendelse strækker sig langt ud over de separatistkontrollerede områder, udtalte lederne i de selvudråbte republikker, at dette var tilfældet.

I Folkerepublikken Lugansk opfordrede viceparlamentsformand Dmitrij Khorosjilov ligefrem til, at Ukraine allerede nu begynder selv at trække sine tropper ud af Lugansk-regionen.

- Hvis ikke de gør det, tror jeg, at der vil blive truffet en beslutning, som vil gøre det muligt at etablere fred og genoprette vores territoriale integritet gennem hele Folkerepublikken Lugansks territorium, sagde han ifølge russiske Interfax.

Men på et pressemøde tirsdag aften fastslog Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, at Ukraine aldrig kommer til at anerkende det, han betegnede som en "absurditet".

- Det, Putin reelt har anerkendt, er ikke de såkaldte Folkerepublikker Donetsk og Lugansk. Han anerkender direkte ansvaret for den krig mod Ukraine og en uprovokeret og ubegrundet krig på en anden suveræn stat i Europa, som Rusland nu intensiverer.

Kan få store konsekvenser

Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere militærattaché i Ukraine, vurderede tirsdag, at en russisk anerkendelse af hele Donbass-regionen kan få "nærmest uoverskuelige konsekvenser".

Når Rusland anerkender hele regionen, og Putin har beordret fredsbevarende styrker ind i de to selverklærede republikker, kan det resultere i kampe mellem ukrainske og russiske soldater.

- Hvis separatisterne vil have hele arealet, får vi en krig i Østukraine med alvorlige militære sammenstød samt betydelige tab og ødelæggelse på begge sider, siger Mathiesen.