Især én statsleder har sendt vigtigt signal til Putin

Både sanktioner og meldinger om flere NATO-soldater signalerede natten til onsdag, at Vesten stadig står samlet i fordømmelsen af Rusland.

USA’s præsident, Joe Biden, har brugt tirsdagen på at samle sine allierede om økonomiske sanktioner, men også flere NATO-styrker i nærområdet. Og de økonomiske våben kan blive hårdere, hvis Rusland fortsætter ind i Ukraine.

I første omgang er et møde mellem Rusland og USA’s udenrigsministre blevet aflyst.

- Nu hvor vi ser, at invasionen er i gang, og Rusland har gjort det klart, at det fuldt ud afviser diplomati, giver det ikke længere mening at gå videre med planerne om at mødes, sagde den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, til journalister i Washington D.C. tirsdag aften dansk tid.

Endnu mere opsigtsvækkende var den tyske kanslers udmelding, da han tirsdag aften gik på tv og adresserede den nybyggede gasledning fra Rusland til Tyskland.

- Vi er i en situation lige nu, hvor ingen bør satse på den, sagde kansler Olaf Scholz ifølge CNN og tilføjede om rørledningen:

- Vi er langt fra at sætte den i drift.

Rørledningen blev færdig tilbage i september måned, men har endnu ikke modtaget de tyske myndigheders godkendelse. Og nu har Tyskland officielt sat arbejdet på pause. Rørledningen har længe været en torn i øjet på USA, Storbritannien og Ukraine, der har kritiseret Tyskland for at gøre Europa yderligere afhængig af russisk gas.

Det ser ud til, at det er lykkedes USA at samle sine allierede omkring økonomiske sanktioner og løfter om, at flere kan være på vej, hvis Rusland fortsætter med en reel invasion.

Lyn-analyse

Det er ikke lykkedes Putin at splitte NATO-landene. NATO har sendt et stærkt signal om solidaritet med de reaktioner og koordinerede sanktioner, der er kommet i nat.

Især det at Tyskland omsider har meddelt, at de ikke kommer til at åbne for den russiske gasledning foreløbig, er meget væsentligt. Det er også et stærkt signal, at NATO opruster i de tidligere østlande, som nu er NATO-medlemmer.

Nu ligger bolden hos Putin. Det skal vise sig, om det virker og afskrækker ham. Men den amerikanske vurdering er stadig, at han har planer om noget meget større.

Nye satellitbilleder indikerer, at Rusland har sendt over 100 militærkøretøjer og dusinvis af telte til tropper til det sydlige Hviderusland nær den ukrainske grænse.

Billederne kommer fra det amerikanske firma Maxar, der de seneste uger har fulgt den russiske opbygning af tropper ved den ukrainske grænse. Ifølge billederne har Rusland også oprettet et nyt felthospital i den vestlige del af landet nær grænsen. Det skrev nyhedsbureauet Reuters natten til onsdag dansk tid.

USA vil selv flytte 800 soldater og to af deres mest avancerede våbensystemer tættere på Ukraine. Det fortæller en amerikansk embedsmand, der ikke vil citeres med navn, til Reuters.

- Disse yderligere styrker bliver flyttet for at forsikre vores NATO-allierede, afskrække enhver potentiel aggression mod NATO-medlemsstater samt for at træne med værtsnationernes styrker.

Ifølge blandet andet Reuters og CNN er der tale om 32 AH-64 Apache-kamphelikoptere, der bliver kaldt "Tank Killers" samt op til otte avancerede F-35 stealth-fly.

De bliver flyttet til flere positioner langs NATO's østlige flanke i Polen og de baltiske lande. Enhederne bliver ifølge taskandpurpose.com flyttet fra Tyskland, Grækenland og Italien. Præsident Biden har dog afvist at sætte amerikanske soldater ind direkte mod russere i Ukraine.

- Det er en verdenskrig, når amerikanere og russere begynder at skyde på hinanden, sagde han til NBC News i december.

Også Canada rykker soldater tættere på Ukraine.

Flere lande har offentliggjort sanktioner

Canadas premierminister, Trudeau, meldte tirsdag ud, at han vil sende yderligere 460 soldater til Europa ud over de 600, der allerede er udstationeret. Det skriver Globe and Mail.

Samtidig offentliggjorde han "første runde" af økonomiske sanktioner mod Rusland. Canada vil forbyde finansielle handler med de "såkaldte uafhængige stater Donetsk og Lugansk". Sanktionerne vil også ramme individuelle russiske politikere og banker samt Ruslands muligheder for at skaffe canadisk kapital.

Onsdag eftermiddag lokal australsk tid offentliggjorde også Australiens premierminister, at landet vil indføre rejseforbud og finansielle forbud mod både specifikke russere og institutioner.

- Australien har altid sagt fra over for bøller, og vi vil sige fra over for Rusland. Det uberettiget. Det er uprovokeret. Det er uacceptabelt, sagde premierminister Scott Morrison ifølge South Morning Herald. Han frygter en fuldskala invasion indenfor de næste 24 timer.

- Invasionen er reelt allerede begyndt.

Onsdag morgen offentliggjorde Japans premierminister, Fumio Kishida, at udstedelse af russiske obligationer bliver forbudt i Japan. Landets sanktioner vil ifølge Reuters også indefryse bestemte russiske personers aktiver.