Konflikten om Ukraine

Det er en ære at være på listen over USA-sanktioner, siger Putin-støtte

Aleksander Borodai blev udnævnt som første ministerpræsident i Donetsk, der nu er anerkendt af Vladimir Putin som udbryderrepublik.

Det siges, at "i krig er sandheden altid første offer."

Hvis nogen skulle kende citatet fra den græske digter og soldat Aischylos, er det formentlig en mand som Aleksander Borodai.

TV 2 har mødt den filosofiuddannede forretningsmand, politiker og hærfører, som er og har været en central figur i konflikten mellem Ukraine og Rusland. Han er både prorussisk og Putinstøtte ind til benet, selvom han geografisk set hører til i Ukraine.

- Hvad vi er vidne til, er ukrainsk aggression rettet mod den russiske befolkning, som lever i Donbass-regionen. Den russiske befolkning bliver dræbt af ukrainske soldater, siger Borodai til TV 2.

Aleksander Borodai var med, da den otte år lange konflikt brød ud i lys lue i begyndelsen af april 2014, ansporet af Ruslands annektering af Krim.

14.000 dræbte på otte år

Godt hjulpet af militær og materiel støtte fra Rusland krævede prorussiske oprørere som den nu 50-årige Borodai, at Donbass-regionen skulle løsrives fra Ukraine.

På kort tid udviklede konflikten sig til blodig krig med 14.000 dræbte. Og resten er groft sagt historie, der fører frem til den herskende konflikt mellem de to nabolande.

- Jeg sørger over mine faldne kammerater og deres familier. Selvfølgelig gør jeg det. Men vi startede ikke denne krig. Den blev os påtvunget. Folk havde gjort oprør, før jeg og andre frivillige dukkede op i Donbass, siger Aleksander Borodai.

Aleksander Borodai var den første ministerpræsident for den selvudråbte ”Donetsk Folkerepublik”.

Han bestyrede posten fra 16. maj frem til 7. august 2014 og blev efterfølgende ”politisk konsulent” i Moskva.

Borodai har i hele forløbet haft nære forbindelser til de russiske nationalister i regionen, der nu er anerkendt og blåstemplet som selvstændig af Vladimir Putin og Rusland. I dag er han medlem af underhuset i det russiske parlament, Dumaen, for regeringspartiet Forenet Rusland.

Rusland vil undgå krig

Ifølge oprørslederen Borodai forsøger Rusland at undgå krigshandlinger, selvom billedet ser noget anderledes ud i vesteuropæisk optik.

- Rusland forsøger så humant som muligt at undgå krig. Når Vesten taler om, at Rusland provokerer Ukraine, så er det at vende facts på hovedet. Det er at kalde sort for hvidt, siger Borodai.

Facts eller ej, så står Rusland over for sanktioner fra verdenssamfundet som følge af konflikten om Ukraine.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har annonceret sanktioner mod stormagten i Øst som svar på den russiske anerkendelse af de ukrainske oprørsrepublikker Donbass og Lugansk.

Aleksander Borodai er på listen over de økonomisk og politisk magtfulde skikkelser, som man ønsker at ramme.

- Det rører mig overhovedet ikke. På en måde er det en ære. Mange af mine venner er der, og jeg er glad for at være iblandt dem. Faktisk ville jeg blive fornærmet, hvis de havde glemt at sætte mig på listen, siger Borodai.

Går efter destabilisering

I en større sammenhæng handler sanktionerne om at destabilisere Vladimir Putin og personkredsen omkring den russiske statsleder.

- For enkeltpersoner vil sanktionerne betyde noget, og det er et forsøg på at ramme det, man mener, er Putins inderkreds, og så kunne det være, at de begyndte at se sig om efter en anden leder, siger TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har efter et møde med USA's udenrigsminister, Antony Blinken, i Washington D.C. hilst de amerikanske sanktioner velkommen som en god begyndelse.

- De sanktioner, som præsident Biden offentliggjorde i dag, ser stærke ud, hvis vi betragter dem som et første skridt.