Konflikten om Ukraine

Mette Frederiksen fordømmer Putin: - Vil ikke gå ubemærket hen

Den danske statsminister bruger skarpe vendinger efter præsident Putins beslutning om at anerkende to udbryderregioner i Ukraine.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fordømmer Vladimir Putins seneste ageren i konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Det sker efter, at den russiske præsident Vladimir Putin med et pennestrøg har besluttet at anerkende to udbryderregioner i Ukraine som selvstændige.

- Det er en åbenlys krænkelse af Ukraines suverænitet og international lov. Danmark fordømmer beslutningen, som ikke vil gå ubesvaret hen. Vi står side om side med Ukraine, skriver Mette Frederiksen på Statsministeriets Twitterside.

Putins anerkendelse af udbryder-regionerne understøtter et område, hvor russiskstøttede separatister på ottende år kæmper mod Ukraines militær i en konflikt, der har kostet mere end 14.000 mennesker livet. Og som har været stærkt medvirkende til at optrappe den nærværende konflikt mellem de to østeuropæiske nabolande.

Alvorlig optrapning

Også Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer beslutningen.

- Det er vanvittigt uacceptabelt og en alvorlig optrapning af konflikten. Det er et træk fra Putins side, som kalder på en samlet reaktion, siger ministeren til TV 2.

Jeppe Kofod siger samtidig, at det "kalder på en samlet reaktion" fra verdenssamfundet.

- Det er vi nu ved at koordinere. Der bliver indført sanktioner, som rammer Putin og hans folk. Og så vil der være en klar opfordring til at komme tilbage på diplomatiets vej og vælge freden og ikke krigen, siger udenrigsministeren.

Mandag aften har Putin i en tv-tale bekræftet, at han vil anerkende de to udbryderrepublikker i det østlige Ukraine - Lugansk og Donetsk - som uafhængige.

Efter sin tale underskriver han et dekret, der anerkender de to udbryderregioner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ulovlig handling

Anerkendelsen vil kunne bane vejen for, at Rusland nu sender styrker til begge regioner. Og dermed sikre et alibi for at gribe til en form for krigshandling i bestræbelserne på at beskytte en allieret mod Ukraine.

EU i skikkelse af kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU-præsident Charles Michel kalder det et åbenlyst brud på international ret og Minsk-aftalen.

- Unionen vil reagere med sanktioner mod dem, der er involveret i denne ulovlige handling, lyder det i en skriftlig erklæring.

Vladimir Putin har beordret Ruslands forsvarsministerium til at sende soldater til de to udbryderrepublikker, Lugansk og Donetsk, i det østlige Ukraine.

Det skriver Reuters mandag aften.

Ifølge den russiske regering skal soldaterne på en fredsbevarende mission.

Det er uklart, hvor stor en styrke Rusland vil sende til de to udbryderrepublikker. Det vides heller ikke, hvornår russiske soldater eventuelt vil krydse grænsen til Østukraine.

Både EU, USA og Storbritannien har varslet sanktioner mod Rusland som følge af beslutningen.