Her er ordet, du skal kende, hvis du vil forstå Ruslands strategi

Rusland har taget en særlig strategi i brug, som har til formål at svække Vestens evne til at træffe korrekte beslutninger, mener eksperter.

Først lød meldingen fra Vesten, at Rusland havde planer om at invadere Ukraine onsdag. Dernæst lovede Vladimir Putin, at han ville trække nogle af de russiske tropper ved grænsen til Ukraine tilbage. Og sent mandag aften besluttede Putin så at støtte udbryderregionerne i det østlige Ukraines krav om selvstændighed og lufte tanken om at bygge militærbaser i områderne.

Udmeldingerne fra Rusland og de informationer, der bliver lækket fra landet, har været mange og har stukket i alle retninger under den nuværende konflikt med Ukraine.

Men der er ikke tale om ubeslutsomhed fra russisk side.

Derimod gør Putin brug af en gammel russisk militærstrategi kaldet maskirovka, som på russisk betyder vildledning.

Og netop begrebet maskirovka er vigtigt at kende til, hvis man vil forstå Ruslands måde at agere på under den nuværende konflikt, lyder det fra to eksperter, som TV 2 har talt med.

Den sovjetiske definition på maskirovka:

Ifølge den sovjetiske militærencyklopædi fra 1978 "foretages strategisk 'maskirovka' på nationalt plan og i kampzonen for at vildlede fjenden med hensyn til poltiske og militære kapaciteter, intentioner og timing af handlinger". 

For selvom det ikke er nøglen til forståelse, er det et skridt på vejen derhen.

Russisk vildledning

Maskirovka har længe været en del af den russiske militære spillebog, fortæller generalsekretær i Atlantsammenslutningen Lars Bangert Struwe.

- Du gør et forsøg på at vildlede din fjende, så fjenden ikke forstår, hvad du vil, kigger det forkerte sted og bruger sine kræfter forkert, siger han.

Selvom begrebet maskirovka er russisk, er metoden med at lede sine fjender på afveje ikke en strategi forbeholdt russerne.

Andre lande har også brugt strategien, men russerne adskiller sig ved at lade den indgå på doktrinniveau, fortæller Lars Bangert Struwe.

- Det vil sige, at det ikke er noget, de improviserer. De øver på forhånd, opstiller mål og prøver at finde ud af, hvordan de kan inkorporere det aktivt, siger han.

Skoleeksemplet på maskirovka

Den russiske militærstrategi tog særligt form under Anden Verdenskrig, udviklede sig under Den Kolde Krig og blev hevet frem på nye måder under annekteringen af halvøen Krim i 2014.

For da bevæbnede soldater i grønne uniformer i ly af natten indtog Krim, var det et skoleeksempel på maskirovka, fortæller Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Psykologisk kører Rusland på Vestens frygt for at blive snydt

Lars Bangert Struwe, generalsekretær i Atlantsammenslutningen

Soldaterne, som blev kaldt "de små, grønne mænd", var russiske specialstyrker, men det kunne man ikke se ved første øjekast, da de optrådte uden militære kendetegn eller andet, der indikerede deres nationalitet.

Derfor forblev omverdenen uvidende, indtil det var for sent.

- Der var en uoverensstemmelse mellem, hvad russerne sagde, og hvad de gjorde, hvilket gjorde det sværere for Vesten at reagere, siger Jeanette Serritzlev.

Udfaldet blev da også, at de russiske specialstyrker og prorussiske grupperinger i løbet af få dage i slutningen af februar 2014 besatte det regionale parlament i hovedstaden Simferopol på Krim.

Del af en større hybridkrig

Hvor maskirovka ifølge Jeanette Serritzlev før i tiden fokuserede på fysisk vildledning, for eksempel via oppustelige tanks og falske radioforbindelser, er der i dag større fokus på psykologisk vildledning.

En udvikling, som Lars Bangert Struwe til dels er enig i. Generalsekretæren i Atlantsammenslutningen mener, at maskirovka stadig kører på et fysisk og et psykologisk niveau.

- Fysisk forsøger Rusland at få Vesten til at have øjnene rettet mod det forkerte sted, og psykologisk kører Rusland på Vestens frygt for at blive snydt, siger han.

Derudover understreger Lars Bangert Struwe, at maskirovka indgår som en del i en større hybridkrig, hvor Rusland tager alle civile og miltære midler i brug.

Det vil sige, at de under den igangværende konflikt har tyet til alt fra økonomi og transport til medier for at kunne påvirke Vesten uden at komme op på krigsniveau.

Spørgsmålet er så, hvor stor en del af denne hybridkrig maskirovka udgør?

- Ikke en skinmanøvre

Hvis maskirovka er lavet godt, ved man ikke, at det sker, mens det foregår, siger militæranalytiker Jeanette Serritzlev.

Derfor kan hun heller ikke med sikkerhed sige noget om, hvad der er vildledning, og hvad der er rigtigt i forhold til Ruslands mange udmeldinger.

Jeg tror bestemt, at Rusland ville have benyttet sig af at gå ind i Ukraine, hvis Vesten ikke havde reageret

Jeanette Serritzlev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Alligevel føler hun sig sikker på, at Rusland bruger maskirovka som en aktiv del af deres strategi over for Vesten.

- Jeg tror, at de forsøger at lave det her visuelle eller psykologiske røgslør og på det grundlag svække modstanderens evne til at træffe en logisk og korrekt beslutning, siger hun.

Selvom det til tider kan se ud, som om Rusland med Putin i spidsen blot er ude på at trække Vesten godt og grundigt rundt i manegen, fungerer maskirovka ikke, hvis man ikke har kapaciteten til at gøre alvor af sine ord, påpeger Jeanette Serritzlev.

- Jeg tror ikke kun på, at det er en skinmanøvre. Jeg tror bestemt, at Rusland ville have benyttet sig af at gå ind i Ukraine, hvis Vesten ikke havde reageret, siger hun, men vil ikke spå om sandsynligheden for en invasion nu, hvor Vesten har gjort klar til modtræk.

Mandag har EU's udenrigsministre mødtes i Bruxelles for blandt andet at diskutere sikkerhedssituationen i Europa i lyset af konflikten. Derudover har Putin også afholdt et ekstraordinært møde i det russiske sikkerhedsråd.

Følg den seneste udvikling i krisen i TV 2s liveblog her.