Konflikten om Ukraine

Blinken sender brev til Lavrov: Det giver ikke mening at mødes

Vladimir Putin kalder styrkerne fredsbevarende. Det er hverken NATO eller USA enige i. Så nu droppes et vigtigt topmøde.

Rusland bryder åbenlyst alle de internationale regler og principper, der har skabt fred i Europa og verden i mange år.

Så klar er meldingen fra USA's udenrigsminister Antony Blinken tirsdag aften dansk tid.

Og derfor har Blinken i et brev tirsdag meddelt sin russiske modpart udenrigsminister Sergej Lavrov, at han ikke længere ønsker at mødes med ham.

Det siger Antony Blinken ifølge Reuters.

- Nu hvor vi ser, at invasionen er i gang, og Rusland har gjort det klart, at det fuldt ud afviser diplomati, giver det ikke længere mening at gå videre med planerne om at mødes, siger Blinken til journalister i Washington D.C. tirsdag aften dansk tid.

Optrapning af invasion

Antony Blinken og Sergej Lavrov skulle torsdag have mødtes i Genéve i Schweiz for at finde fælles grund for et efterfølgende møde mellem den amerikanske præsident Joe Biden og Ruslands præsident Vladimir Putin.

Beskeden fra den amerikanske udenrigsminister kommer i kølvandet på, at Rusland mandag anerkendte de to østukrainske udbryderrepublikker Lugansk og Donetsk som værende selvstændige.

Tirsdag bad Putin så det russiske parlament om at give ham lov til at indsætte militære styrker i Østukraine, hvilket parlamentet vedtog enstemmigt. Rusland selv har kaldt tropperne for en fredsbevarende mission.

USA har derimod kaldt det for en begyndende invasion. NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg har kaldt det for en optrapning af den invasion, som Rusland har begået i Ukraine siden 2014.

Vladimir Putin sagde tidligere tirsdag, at han fortsat håber, at Ukraine og udbryderrepublikkerne kan løse deres uenigheder.